Τον Αύγουστο του 2019 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε επιστημονική μελέτη η οποία αναδεικνύει το πρόβλημα των ιατρικών λαθών ως ένα σοβαρό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία.
Ο κίνδυνος θανάτου των ασθενών που οφείλεται σε κάποιο ιατρικό σφάλμα, το οποίο θα μπορούσε να προληφθεί εκτιμάται ότι είναι 1 στους 300 (WHO, 2019).
Στην Ευρώπη, τα στατιστικά στοιχεία που λαμβάνονται από κυρίως από τις χώρες – κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταδεικνύουν ότι τα ανεπιθύμητα συμβάντα που οφείλονται σε ιατρικά λάθη σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη σε ποσοστό 8% έως 12% των νοσηλειών.
Ειδικότερα, το 23% των ασθενών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζει και ότι έχει υπάρξει θύμα ιατρικού λάθους, ενώ το 18% ισχυρίζεται ότι υπέστη σοβαρό ιατρικό λάθος εντός του νοσοκομείου.
Η λανθασμένη φαρμακευτική αγωγή που είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση ζημίας στον ασθενή συνδέεται με το 11% των ασθενών. Πρόκειται μάλιστα για ένα συχνό φαινόμενο που μπορεί να οφείλεται σε εσφαλμένη δόση φαρμάκου, λανθασμένη ώρα ή οδό χορήγησης και παρατηρείται κατά κύριο λόγο σε ηλικιωμένους.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επισημάνει ότι η μείωση του ποσοστού ιατρικών λαθών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω της πρόληψης για περισσότερα από 750.000 ιατρικά περιστατικά (WHO, 2020).
Τα ιατρικά λάθη μπορούν να παρουσιαστούν σε οποιαδήποτε φάση της κλινικής πρακτικής και να επηρεάσουν τη θεραπεία του ασθενούς. Ωστόσο, η ασφάλεια των ασθενών είναι αμιγώς συνδεδεμένη με την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας του συστήματος υγείας. Η έγκυρη πληροφόρηση, η λεπτομερής λήψη ιατρικού ιστορικού, καθώς και η ενδελεχής ενημέρωση του ασθενούς μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη ιατρικών λαθών.
Η νομική ομάδα του Συνήγορου του Ασθενή μετά από εκτενή έρευνα και βασισμένη στην εμπειρία της στα ιατρικά λάθη και στις υποθέσεις που έχει αναλάβει, ετοίμασε ένα πλήρες e-book το οποίο περιλαμβάνει:
- Βασικές Αιτίες Ιατρικών Λαθών
- Χαρακτηριστικά Ιατρικών Λαθών
- Ιστορίες Ιατρικών Λαθών
- Παραδείγματα Αποζημιώσεων
Κατεβάστε το ηλεκτρονικό μας βιβλίο και ενημερωθείτε για όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για τα ιατρικά σφάλματα στην Ελλάδα μέσα από αληθινές ιστορίες και παραδείγματα αποζημιώσεων από 1.000€ έως 624.000€, για τις βασικές αιτίες ιατρικών λαθών και πολλά περισσότερα.
Πηγές:
WHO (2019). Patient Safety Fact File. Patient Safety and Risk Management Service Delivery and Safety. Διαθέσιμο: https://www.who.int
WHO (2020). http://www.euro.who.int/en/health-topics/Health-systems/patient-safety/data-and-statistics