98.000 θάνατοι ετησίως από ιατρικά λάθη

98.000 θάνατοι ετησίως από ιατρικά λάθη

18 Μαρτίου, 2019

Η έρευνα του προγράμματος «Organisational Culture and Patient Safety» οδηγεί σε ένα ανησυχητικό συμπέρασμα για τη Δημόσια Υγεία. Η συγκεκριμένη έρευνα έχει διεθνή χαρακτήρα καθώς έχει αξιοποιήσει στοιχεία από 9 χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Γερμανία, Κροατία, Βουλγαρία, Τουρκία, Πορτογαλία, Αγγλία, Ιρλανδία).


Η ενότητα της έρευνας που αφορά «Παράγοντες πρόληψης ιατρικού λάθους» διεξήχθη μόνο στην Ελλάδα και στο πλαίσιο της μελετήθηκαν:

 

    • Ατομικοί παράγοντες (ηλικία, φύλο, προϋπηρεσία)
    • Δομικοί  παράγοντες (ώρες εργασίας, αναλογία περιστατικών/προσωπικού, παρουσία συστήματος καταγραφής του λάθους)  
    • Οργανωσιακοί παράγοντες (κουλτούρα λειτουργίας και οργάνωσης κλινικών και κανόνες συνεργασίας)

Στον Δυτικό κόσμο πεθαίνουν ετησίως 98.000 ασθενείς από ιατρικά λάθη

 

Στην Ελλάδα…δεν υπάρχει επίσημο σύστημα καταγραφής. Στην μελέτη συμπεριλήφθηκε και δείγμα από ελληνικά νοσοκομεία. Το ιατρικό και νοσηλευτικό απάντησε σε ερωτηματολόγια με σκοπό να υπάρξει μια καλύτερη εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει.


Οι ειδικότητες με τα περισσότερα ιατρικά λάθη είναι:

 

  • Χειρουργική
  • Παιδιατρική
  • Παθολογία

 

Τι απάντησαν οι ερωτηθέντες:

 

  • Το 47%-51% των ερωτηθέντων έκανε τουλάχιστον μία λανθασμένη εκτίμηση σε χρονικό διάστημα ενός μήνα.
  • Το 4%-5% ανέφερε ότι τα λάθη στην άσκηση της ιατρική πρακτικής ήταν περισσότερα από τέσσερα στο ίδιο διάστημα.

 

Η έλλειψη ομαδικότητας και συνεργασίας, αλλά και η κακή συνεννόηση μεταξύ του προσωπικού αποτελεί ένα από τους βασικότερους λόγους των λανθασμένων εκτιμήσεων.

Στατιστικά της έρευνας που εντυπωσιάζουν…

 

Η γυναίκες γιατροί κάνουν λιγότερα ιατρικά λάθη από τους άνδρες συναδέλφους τους. Οι έμπειροι ιατροί πολλές φορές κάνουν περισσότερα λάθη από τους γιατρούς με λιγότερη εμπειρία, λόγω της υπερβολικής τους αυτοπεποίθησης.


Το βασικό ερώτημα που προκύπτει από την έρευνα…


Γιατί η Ελλάδα δεν έχει επίσημο σύστημα καταγραφής των ιατρικών και νοσηλευτικών λαθών;


Μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα πρέπει να οφείλει να καταγράφει τα λάθη στον τομέα της Υγείας με σκοπό τόσο την διόρθωση και αποφυγή επανάληψης, αλλά την αποζημίωση των ασθενών που έχουν υποστεί ιατρικό λάθος.


Οι πολίτες και ασθενείς πρέπει να βασίζονται σε ένα Κράτος Δικαίου και σε ένα σύστημα Υγείας που γνωρίζουν ότι θα τους σταθεί στις πιο δύσκολες στιγμές τους. Οι γιατροί είναι άνθρωποι που κάτω από συνθήκες μπορεί να υποπέσουν σε λάθος. Το σημαντικό βήμα προς την εξέλιξη του συστήματος Υγείας είναι η παραδοχή του λάθους και η βελτιστοποίηση του συστήματος προς όφελος τόσο των ασθενών, όσο και του ίδιου του προσωπικού Υγείας.


Οι ασθενείς στις δικαστικές αίθουσες…


Στην προσπάθεια τους να δικαιωθούν και να καταφέρουν να ακουστούν, οι ασθενείς επιλέγουν τη νομική οδό. Η διαδικασία αυτή αποτελεί για εκείνους ίσως τη μοναδική λύση δικαίωσης με βάση τα σημερινά δεδομένα και τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος στην Ελλάδα του 2019.


Πηγή: http://popaganda.gr/

Ο Συνήγορος του Ασθενή είναι δίπλα σας!

Ο Συνήγορος του Ασθενή είναι δίπλα στα θύματα του Ιατρικού Λάθους! 

 

Είτε υποψιάζεστε ότι τυχόν βλάβη στην υγεία σας, ή ενός αγαπημένου σας προσώπου, μπορείτε να δικαιωθείτε. Η διεκδίκησης αποζημίωσης τόσο για τη σωματική, όσο και για τη ψυχική και ηθική βλάβη του παθόντα και της οικογένειας του, αποτελεί μία δικαίωση για όποιον πληγεί από λάθος ή αμέλεια του γιατρού ή/και του νοσοκομείου.

 

Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να κινηθεί νομικά και να αποζημιωθεί για τη βλάβη που υπέστη! Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να διεκδικήσει όσα δικαιούται, ειδικά όταν πρόκειται για την υγεία τόσο τη δική του, όσο και των συγγενικών του προσώπων… 

  

Ο Συνήγορος του Ασθενή μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε τι ακριβώς συνέβη στην υπόθεση σας και να σας καθοδηγήσει για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε. Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας στο 211-0121395 ή με email στο info@sta.bcla.com για να ενημερωθείτε για τα επόμενα σας βήματα.