Η σύσταση “μένουμε σπίτι” σε συνδυασμό με την τάση δεκάδων ασθενών να αποφεύγουν να επισκεφθούν τα νοσοκομεία ακόμη και όταν η ανάγκη φροντίδας τους είναι επιβεβλημένη, ανησυχεί τους ειδικούς. Ακόμη και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως οι παρούσες συνθήκες της πανδημίας, αποτελούν σοβάρο κίνδυνο για τη ζωή σύμφωνα με τους επιστήμονες. Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι ασθενείς αποφεύγουν τις επισκέψεις στα νοσοκομεία ή απευθύνονται με μεγάλη καθυστέρηση σε αυτά, εξαιτίας του φόβου της μετάδοσης του κορονοϊού.
Σχεδόν οι μισοί ασθενείς ΔΕΝ πάνε στο νοσοκομείο…
Οι επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά, έχουν μειωθηεί τραγικά, ακόμη και όταν οι κατατάστασεις υγείας των ασθενών είναι απειλητικές για τη ζωή. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι υπήρξε μείωση κατά 48% της προσέλευσης στα νοσοκομεία ήδη κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Είναι γεγονός ότι από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, οι γιατροί είχαν επισημάνει το πρόβλημα, εστιάζοντας μάλιστα στη μείωση των επισκέψεων μέχρι και για επείγοντα καρδιολογικά προβλήματα, όπως τα οξέα εμφράγματα του μυοκαρδίου.
Η μελέτη του προβλήματος ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια του Covid-19 μειώθηκε η προσέλευση ασθενών με οξέα έμφραγματα του μυοκαρδίου στα νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο. Η έρευνα όπως παρουσιάστηκε New England Journal of Medicine, επιβεβαιώνει ότι οι ασθενείς με οξέα εμφράγματα του μυοκαρδίου που αποτάθηκαν σε κάποιο νοσοκομείο για τη φροντίδα της υγείας τους, μειώθηκαν σε εβδομαδιαία βάση κατά 48%, χωρίς να διευκρινίζεται ο λόγος αυτής της μείωσης.
Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την έγκαιρη παροχή ιατρικής φροντίδας στον ασθενή που αντιμετωπίζει οποιαδήποτε πρόβλημα υγείας… Στην περίπτωση ενός εμφράγματος, αναφέρουν ότι η καθυστερημένη προσέλευση στο νοσοκομείο, ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα τη διασωλήνωση του ασθενή σε Μονάδα Ενταντικής Θεραπείας. Ακόμη χειρότερα δε, μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή στο θάνατο ή στην επιβάρυνση της υγείας του.
Θεσσαλονίκη και Λάρισα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης…
Σε περιοχές της Ελλάδας όπως η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα, όπου εντοπίζεται μεγάλη διασπορά του ιού, τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων έχουν μείνει σχεδόν άνευ αντικειμένου. Ελάχιστοι είναι οι καρδιοπαθείς που απευθύνονται στα νοσοκομεία της πόλης για ένα ιατρικό ζήτημα, χωρίς να νοσούν από κορονοϊό. Ο φόβος για να μην κολλήσουν, καθώς αυτά τα νοσοκομεία έχουν καταληφθεί αποκλειστικά από ασθενείς με Covid-19, φαίνεται ότι είναι ο σημαντικότερος παράγοντας.
Ανησυχία για το μέλλον…
Ασφαλώς τα καρδιολογικά προβλήματα δεν εξαφανίστηκαν και αυτό είναι που κάνει τους ειδικούς να ανησυχούν περισσότερο για τους ασθενείς που παραμένουν σπίτι. Οι ειδικοί ανησυχούν για τον κίνδυνο των ασθενών που δεν αναζητούν περίθαλψη και παράλληλα επισημαίνουν, ότι η μετατροπή των νοσοκομείων σε αποκλειστικά για Covid-19 ασθενείς έφερε πρωτόγνωρα προβλήματα στο σύστημα υγείας. Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης, όπως τονίζουν, θα φανεί μετά το τέλος της πανδημίας. Υποστηρίζεται μάλιστα, ότι οι δείκτες της νοσηρότητας και της θνητότητας στον πληθυσμό δεν αποκλείεται να εκτοξευθούν μετά το τέλος της παρούσας υγειονομικής κρίσης.
Υποψιάζεστε ιατρική αμέλεια;
Εάν πιστεύετε ότι η φροντίδα της υγείας σας παραμελήθηκε λόγω της πανδημίας, έχετε το δικαίωμα να κινηθείτε νομικά και να αποζημιωθείτε για τη βλάβη που υποστήκατε.
Ο Συνήγορος του Ασθενή μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε τι ακριβώς συνέβη στην υπόθεση σας και να σας καθοδηγήσει για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε. Επικοινωνήστε σήμερα με το Συνήγορο του Ασθενή στο 210-9326207 ή με email στο info@sta.bcla.com.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα δικαιώματα σας ως πολίτης και ασθενής με σκοπό να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Με σεβασμό στο λειτούργημα του γιατρού και την προσπάθεια του να το εξασκεί καθημερινά με τα μέσα που διαθέτει, οφείλουμε να διασφαλίζουμε νομικά τον κάθε ασθενή με σκοπό την απρόσκοπτη λειτουργία του ιατρικού συστήματος.
Πιστεύετε ότι η υγεία σας παραμελήθηκε λόγω της πανδημίας;
Μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή μας για οποιαδήποτε απορία σας.
Λ. Συγγρού 262, Αθήνα Τ.Κ 17672
+30 210 932 6207
support@sta.bcla.gr
Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας