Το θλιβερό περιστατικό συνέβη όχι σε κάποια χώρα του Αναπτυσσόμενου Κόσμου, αλλά στην Ελλάδα και αφήνει άφωνη μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης που ακόμα θεωρεί την Υγεία όχι προνόμιο των λίγων , αλλά όλων όσων την χρειάζονται.
Το συγκεκριμένο περιστατικό συνέβη, πιο συγκεκριμένα, σε ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα καταρτισμένα νοσοκομεία της Αθήνας και αποτελεί αν όχι μια εγκληματική ενέργεια σε βάρος της ασθενούς, σίγουρα μια εξοργιστική αδιαφορία από μέρους των γιατρών που αποφάσισαν ότι δεν «δέχονται αλλοδαπούς» στο νοσοκομείο τους.
Όλα ξεκίνησαν όταν σε κεντρικό σημείο της πόλης περαστικοί εντόπισαν μια γυναίκα πρόσφυγα να κείτεται στο δρόμο έχοντας χάσει τις αισθήσεις της. Αμέσως ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι.
Γύρω στις 3.00, καθώς το ΕΚΑΒ δεν εμφανιζόταν και χειροτέρευε η κατάσταση της γυναίκας, η οποία ήταν ξαπλωμένη αναίσθητη σε παγκάκι, ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί να της παράσχει τις Πρώτες Βοήθειες αποφάσισε να απευθυνθεί σε κοντινό νοσοκομείο μην μπορώντας να περιμένει χωρίς να κάνει κάτι.
Έτσι λοιπόν, επισκέφτηκαν τα εξωτερικά ιατρεία και απευθύνθηκαν σε γιατρό που τους υπέδειξαν νοσηλευτές, εξηγώντας του την κατάσταση. Έμειναν όμως εμβρόντητοι από την απάντησή του. «Έχουμε εντολή να μη δεχόμαστε αλλοδαπούς», τους είπε. «Και τι θα γίνει αν πεθάνει η γυναίκα;» τον ρώτησαν. Ο γιατρός σήκωσε τους ώμους. «Τι να σας πω; Πάρτε τους Γιατρούς SOS».
Τελικά το ΕΚΑΒ εμφανίστηκε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα και παρέλαβε τη γυναίκα, μεταφέροντάς τη στο νοσοκομείο.
Παραμένει όμως το ερώτημα αν είναι σύμφωνη με τον Ιατρικό Κώδικα η στάση του γιατρού του νοσοκομείου.
Ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας ορίζει ότι το ιατρικό λειτούργημα διέπεται από απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια και απευθύνεται σε όλους, χωρίς διάκριση φυλής, θρησκείας, εθνικότητας κ.ά., όπως και ότι ο γιατρός πρέπει να προάγει την ίση πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, αποφεύγοντας τη διακριτική μεταχείριση.
Και δυστυχώς πολλοί είναι οι πολίτες αυτής της χώρας που έχουν υποστεί αυτές τις διακρίσεις.