Να κηρυχθούν ένοχοι για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, διά παραλείψεως, ζήτησε η εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, για τους δυο γιατρούς που κατηγορούνται για τον θάνατο 24χρονου από την Καβάλα.
Ο άτυχος νέος, έχασε τη ζωή του το 2017, μερικές μέρες μετά από τη χειρουργική επέμβαση τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου, επειδή ήταν υπέρβαρος.
Μαζί με τον γιατρό που έκανε την τοποθέτηση του δακτύλιου, κάθισε και ο συνάδελφός του από το νοσοκομείο Καβάλας, στο οποίο είχε διακομισθεί ο 24χρονος μετά από τις επιπλοκές που παρουσίασε.
Η εισαγγελία, ανέφερε, ότι ο πρώτος κατηγορούμενος γιατρός, δεν ενημέρωσε για πιθανές επιπλοκές χειρουργείου και έδειξε αμέλεια κατά το μετεγχειρητικό στάδιο, παρόλο που η κατάσταση του άτυχου νέου παρουσίασε επιδείνωση.
Οι δυο κατηγορούμενοι, αρνούνται τις κατηγορίες. Πιο συγκεκριμένα, ο γιατρός που τοποθέτησε το γαστρικό δακτύλιο επισήμανε ότι όχι μόνο προέβη σε όλες τις ενδεδειγμένες ιατρικές πράξεις, αλλά τόνισε στον ασθενή του ότι δεν πρόκειται για επέμβαση ρουτίνας. Χαρακτηριστικά είπε: «Προσπαθούμε να τις προβλέψουμε αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε πάντα να τις αποφύγουμε». Από την άλλη, ο συγκατηγορούμενος του περιέγραψε αναλυτικά το ιστορικό του συγκεκριμένου περιστατικού.
Πριν φτάσει ο πολίτης (ο ίδιος ή μέλος της οικογένειάς του) σε σημείο τέτοιο, ώστε να ΄΄αντιμετωπίσει΄΄κάποια παράλυση ή ακόμα το θάνατο, πρέπει να ενημερώνεται για τα δικαιώματά του ως νοσοκομειακός ασθενής. Πρέπει να γνωρίζει ακριβώς, βάσει του ιστορικού του, τι πιθανόν θα προκύψει μετά από ένα χειρουργείο, ακόμα και αν είναι ρουτίνας.
Το νομικό τμήμα του Συνήγορου του Ασθενή, κατανοεί πλήρως τις ανάγκες των ασθενών να γνωρίζουν τα Δικαιώματα τους. Υποστηρίζει μάλιστα, ότι η ενημέρωση των πολιτών που κάνουν χρήση των υπηρεσιών υγείας, είναι αναγκαία για τη δυνατότητα διεκδίκησης των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών υγείας.
Πριν φτάσετε μπροστά σε δυσάρεστο αποτέλεσμα, ρωτήστε μας και μάθετε τα νοσοκομειακά σας – και γενικά της υγείας -δικαιώματα.
Κανένας άδικος θάνατος, καμία ΄΄διαγραφή’’ από τη ζωή μας.