Απίστευτα ιατρικά λάθη που έχουν συμβεί στις μέρες μας (part 4)

17 Σεπτεμβρίου, 2018

Απίστευτα ιατρικά λάθη που έχουν συμβεί στις μέρες μας (part 4)

Δυστυχώς ιατρικά λάθη συμβαίνουν συνεχώς. Όπως κάθε λειτούργημα που ασκείται από ανθρώπους, έτσι και εκείνο του γιατρού πολύ συχνά επιτελείται με λάθος τρόπο και χωρίς την απαραίτητη επιμέλεια και προσοχή. Ποιά είναι όμως τα πιο ακραία ιατρικά λάθη που έχουν συμβεί; Ποιές υποθέσεις άφησαν το στίγμα τους στα ιατρικά χρονικά; Διαβάστε μερικές από αυτές:

1.Επέμβαση σε λάθος μέρος του εγκεφάλου: Οι νευροχειρούργοι στο νοσοκομείο του Rhode Island των ΗΠΑ κατάφεραν να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο ιατρικό λάθος, όταν το 2007 χειρούργησαν τη λάθος πλευρά του εγκεφάλου όχι σε έναν αλλά σε 3 διαφορετικούς ασθενείς. Οι δύο από τις λάθος επεμβάσεις έγιναν γρήγορα αντιληπτές και τα λάθη διορθώθηκαν. Δεν συνέβη όμως το ίδιο και με την τρίτη, η οποια στοίχισε τη ζωή σε έναν 86χρονο ασθενή.

2.Λάθος μεταμόσχευση καρδιάς: Ένα από τα πιο τραγικά ιατρικά λάθη έλαβε χώρα το 2003 όταν οι χειρουργοί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ντιουκ έκαναν μεταμόσχευση καρδιάς χωρίς προηγουμένως να διασταυρώσουν πως δότης και λήπτης είχαν την ίδια ομάδα αίματος. Αυτό είχε σαν συνέπεια η καρδιά να μην γίνει αποδεκτή από τον οργανισμό του λήπτη, ενώ παράλληλα προκλήθηκε και σημαντική ζημιά στον εγκέφαλο. Ο γιατρός προσπάθησε να διορθώσει το λάθος του αλλά ήταν πλέον αργά. Ο ασθενής δυστυχώς απεβίωσε.

3.Παραλίγο θάνατος μωρών από απίστευτα υπερβολική δόση φαρμάκων: Ο ηθοποιός Dennis Quaid και η γυναίκα του Kimberly Buffington έφεραν στον κόσμο τα δίδυμα τους πριν από μερικά χρόνια, τα οποία όμως λίγο έλειψαν να χάσουν τη ζωή τους μερικές μέρες μετά από απίστευτο ιατρικό λάθος. Τα μωρά έλαβαν αγωγή για σταφυλόκοκκο αλλά αντί για 10 μονάδες αντιβιοτικού οι γιατροί και οι νοσηλευτές τους χορήγησαν κατά λάθος 10.000! Μετά από μέρες αβεβαιότητας και προσπαθειών τα μωρά κατάφεραν να επιβιώσουν και να συνέλθουν πλήρως.

4.Αφαίρεση λάθος όρχι: Ο Βετεράνος πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας Benjamin Houghton είχε πρόβλημα με τον αριστερό του όρχι, ο οποίος ήταν ατροφικός και πιθανόν να είχε προσβληθεί από καρκίνο. Ο γιατρός του αποφάσισε πως η καλύτερη λύση θα ήταν να αφαιρεθεί. Οι χειρουργοί όμως στο νοσοκομείο του Λος Άντζελες αφαίρεσαν κατά λάθος τον δεξί του όρχι. Ο Houghton και η γυναίκα του μήνυσαν το νοσοκομείο του Λός Άντζελες και έλαβαν ως αποζημίωση 200.000 δολάρια.

5.Χρήση λάθος σπέρματος σε εξωσωματική: O Thomas και η Nancy Andrews μήνυσαν της Ιατρική Υπηρεσία της πολιτείας της Νέας Υόρκης η οποία είναι αρμόδια για ζητήματα αναπαραγωγής, καθώς όταν προσπάθησαν να κάνουν παιδί με εξωσωματική κάτι πήγε πολύ στραβά. Συγκεκριμένα, το σπέρμα που τοποθετήθηκε στη μήτρα της κ. Andrews δεν ήταν αυτό του άντρα της. Όταν το παιδί γεννήθηκε το δέρμα του ήταν αρκετά πιο σκούρο από αυτό και των δύο γονιών του γεγονός που δημιούργησε αρκετές υποψίες στο ζευγάρι γύρω από την όλη διαδικασία. Πράγματι μετά από 3 τεστ πατρότητας επιβεβαιώθηκε ότι το παιδί δεν ήταν του κ. Andrews.

Διαβάστε το 1ο ΜΕΡΟΣ των απίστευτων ιατρικών λαθών ΕΔΩ!