Έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο μας ότι τα χειρουργικά εργαλεία που «ξεχνιούνται» μέσα στον ασθενή αποτελούν μια παγκόσμια απειλή για την υγειονομική περίθαλψη, αφού βρίσκονται στην 8η θέση από τη λίστα των 10 κορυφαίων ανησυχιών για την ασφάλεια των ασθενών.
Να λοιπόν, που ένα τέτοιο λάθος συνέβη ξανά στην Ελλάδα…
Αποζημίωση 64.516 ευρώ κατέβαλλε η ομάδα γιατρών του νοσοκομείου Κεντρικής Μακεδονίας, επειδή ξέχασαν στην κοιλιακή χώρα ασθενούς μεταλλική χειρουργική σπάτουλα! Το χειρουργικό εργαλείο είχε μήκος 23,7 εκ. και πλάτος 8,4 εκ. και αφαιρέθηκε με νέα χειρουργική επέμβαση 17 μέρες μετά.
Η απόφαση πάρθηκε από την ολομέλεια του ανωτάτου δημοσιονομικού δικαστηρίου μετά από διεκδίκηση του ασθενή και της οικογένειας του χρηματική αποζημίωση από το νοσοκομείο για την ηθική βλάβη που υπέστησαν. Η υπόθεση επιδικάστηκε από την Διοικητική Δικαιοσύνη. Η διοίκηση του νοσοκομείου απαίτησε από τους γιατρούς που διέπραξαν το σοβαρό χειρουργικό λάθος το ποσό της αποζημίωσης προς τη γυναίκα ασθενή.
Η αποζημίωση καταβλήθηκε τελικά από το νοσοκομείο και μετά από απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η ιατρική ομάδα θα καταβάλει το εν λόγω ποσό στο νοσοκομείο.
Η δικαστική απόφαση αναφέρει ότι τα μέλη της ιατρικής ομάδας «άσκησαν πλημμελώς τα υπηρεσιακά και ιατρικά τους καθήκοντα, προκαλέσαντες ζημία από βαρεία αμέλεια».
Το ιστορικό…
Η γυναίκα ασθενής έκανε εισαγωγή στο νοσοκομείο, προκειμένου να υποβληθεί σε προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ινομυώματος από την περιοχή της μήτρας. Το χειρουργείο ολοκληρώθηκε από τον χειρούργο μαιευτήρα – γυναικολόγο και διευθυντή της κλινικής, παράλληλα με την συμμετοχή δυο βοηθών ειδικευμένων (5ο και 3ο έτος της ειδικότητάς). Επιπλέον, στην επέμβαση συμμετείχε ως εργαλειοδότρια και μια νοσηλεύτρια.
Η χειρουργική επέμβαση διήρκησε περίπου 2,5 ώρες. Κατά τη διάρκεια αυτής, διαπιστώθηκε υπερμεγέθη μήτρα, εξαιτίας των πολύ αναπτυγμένων ινομυωμάτων. Γι’ αυτό το λόγο και χρειάστηκε να γίνει η αφαίρεση του όγκου με υπομόχλιο, μια ειδική μεταλλική σπάτουλα απώθησης-προφύλαξης των εντερικών ελίκων, τύπου Renerdin μήκους 23,7 εκ., πλάτους 8,4 εκ. και βάρους 180 γραμμαρίων.
Σύμφωνα με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνέδριου οι γιατροί μέχρι την ολοκλήρωση της επέμβασης «δεν φρόντισαν, όπως είχαν υποχρέωση λόγω του επαγγέλματός τους, να επιδείξουν ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή, ώστε να αποτραπεί κάθε περίπτωση εγκατάλειψης ιατρικού εργαλείου μέσα στο σώμα της ασθενούς».
Συνεχίζει μάλιστα, τονίζοντας ότι «οι ιατροί από αμέλειά τους -δεν τήρησαν τους κοινώς αναγνωρισμένους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, αλλά και της κοινής πείρας και συγκεκριμένα, δεν έγινε από αυτούς ο απαραίτητος έλεγχος στην κοιλιακή χώρα της ασθενούς, ώστε να διακριβωθεί με τις δικές τους αισθήσεις, ότι δεν υπάρχει ξένο σώμα και δεν είχε αφεθεί κανένα από τα χρησιμοποιηθέντα για την επέμβαση αντικείμενα και εργαλεία, υποχρέωση που είχαν όλοι οι γιατροί, δηλαδή ο επικεφαλής της ομάδας, ο οποίος πραγματοποίησε την χειρουργική επέμβαση, όσο και οι άλλοι δύο βοηθοί αυτού, οι οποίοι μάλιστα προέβησαν στην σύγκληση της τομής της χειρουργημένης».
Το Ελεγκτικό Συνέδριο τονίζει η ιατρική ομάδα ξέχασε να αφαιρέσει την ειδική σπάτουλα, πριν από την σύγκληση του εγχειρητικού τραύματος, όπως επιβάλλεται κατά τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, αλλά και της κοινής πείρας.
Οι συνέπειες…
Αποτέλεσμα της αμελούς συμπεριφοράς, όπως τη χαρακτηρίζει η Δικαιοσύνη, ήταν «να παραμείνει επί 17 ημέρες εντός της κοιλιακής χώρας της ασθενούς, το μεταλλικό ευμεγέθους, ιατρικό εργαλείο και συγκεκριμένα εν μέσω των εντερικών του ειλεού και του μείζονος επιπλόου, χωρίς να το αντιληφθούν οι γιατροί, οι δε δύο ειδικευόμενοι ιατροί προέβησαν στο κλείσιμο της χειρουργικής τομής, αφού προηγήθηκε η σαράφη του περιτονίου από τον επικεφαλής ιατρό».
Το χειρουργικό εργαλείο όντας για 17 ολόκληρες ημέρες μέσα στην κοιλιά της ασθενούς, προκάλεσε «σωματική κάκωση και συγκεκριμένα οξεία φλεγμονώδη αντίδραση, από έντονα κλινικά συμπτώματα, όπως εκτεταμένο εξάνθημα μετά κνησμού, καταβολή δυνάμεων, υψηλό πυρετό και τέλος υποχρεώθηκε να υποβληθεί σε νέα χειρουργική επέμβαση, προκειμένου να γίνει αφαίρεση του ξεχασμένου χειρουργικού εργαλείου».
Η απόφαση…
Η ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έκρινε ότι όλη η ιατρική ομάδα είναι υπεύθυνη έναντι του νοσοκομείου για την ζημιά την οποία προξένησαν και ότι η πράξη τους «οφείλεται σε βαρεία αμέλεια». Τονίζει μάλιστα, ότι ακόμη και δύο βοηθοί χειρούργοι που συμμετείχαν ενεργώς στην επέμβαση, όφειλαν να αναζητήσουν και να αφαιρέσουν το χειρουργικό εργαλείο από την κοιλιακή χώρα, πριν την συρραφή του εγχειρητικού τραύματος.
Το ποσό που επιδικάστηκε ως αποζημίωση, δικαίωσε την ασθενή, αφού όρισε ότι δικαιούται αποζημίωση 64.516 ευρώ για ηθική βλάβη.
Μιλήστε με το Συνήγορο του Ασθενή!
Εάν έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και ένα εργαλείο αφέθηκε μέσα στο σώμα σας, είναι σημαντικό να ζητήσετε νομικές συμβουλές. Ανάλογα με τις συνθήκες που περιβάλλουν το περιστατικό στην υγεία σας, ενδέχεται να μπορείτε να διεκδικήσετε αποζημίωση για την κακή ιατρική πρακτική σε βάρος σας. Ο προσδιορισμός της αιτίας είναι ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας διεκδίκησης σας.
Ο Συνήγορος του Ασθενή μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε τι ακριβώς συνέβη στην υπόθεση σας και να σας καθοδηγήσει για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε. Η ομάδα μας στελεχώνεται από έμπειρους ιατροδικαστές και νομικούς που είναι σε θέση να καθορίσουν γιατί ένα χειρουργικό όργανο αφέθηκε μέσα σας μετά από μια χειρουργική επέμβαση.
Επικοινωνήστε σήμερα με το Συνήγορο του Ασθενή στο 2110121395 ή με email στο info@sta.bcla.com.
Πιστεύετε ότι η υγεία σας παραμελήθηκε λόγω της πανδημίας;
Μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή μας για οποιαδήποτε απορία σας.
Λ. Συγγρού 262, Αθήνα Τ.Κ 17672
+30 211 012 1395
support@sta.bcla.gr
Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας