Αποζημίωση «μαμούθ» για θάνατο σε τοκετό

Αποζημίωση «μαμούθ» για θάνατο σε τοκετό

19 Φεβρουαρίου, 2019

348.800€ αποζημίωση στην οικογένεια του θύματος

Η απόφαση του Εφετείου Αθηνών δικαιώνει τους συγγενείς της 42χρονης γυναίκας που έχασε τη ζωή της σε δημόσιο μαιευτήριο της Αθήνας.


Το χρονικό της υπόθεσης


Η μέλλουσα μητέρα έφτασε στην κλινική για την προγραμματισμένη καισαρική, ώστε να φέρει στον κόσμο το πρώτο της παιδί. Η 42χρονη είχε πρόβλημα με το αναπνευστικό της και συχνά ταλαιπωρούνταν από αλλεργικό άσθμα. Για την αντιμετώπιση του, έπαιρνε συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, κάτι που είχε γνωστοποιήσει εξαρχής στους γιατρούς.


Κατά την είσοδο της στο χειρουργείο, η γυναίκα παρουσίασε οξεία αναπνευστική δυσχέρεια. Αμέσως η αναισθησιολόγος της χορήγησε αδρεναλίνη και κορτιζόνη ενώ της τοποθέτησε και μάσκα οξυγόνου. Η λεχώνα βρισκόταν σε παρακολούθηση για περίπου 3 ώρες και αφού ανέκαμψε προχώρησαν στην διαδικασία της καισαρικής.


Η γυναίκα έφερε στον κόσμο ένα κοριτσάκι χωρίς να παρουσιάσει κάποια άλλη επιπλοκή και η κατάσταση της κρίθηκε σταθερή.


Η τραγική κατάληξη


Ωστόσο, το νοσηλευτικό προσωπικό δεν έλαβε υπόψη του το πρόσφατο περιστατικό άσθματος της γυναίκας και έτσι της παραχώρησε κρεβάτι σε κανονικό θάλαμο. Το ίδιο βράδυ, η άτυχη γυναίκα αισθάνθηκε έντονη δυσφορία και δυσκολία αναπνοής. Η μαία της χορήγησε αδρεναλίνη και της τοποθέτησε μάσκα οξυγόνου ενώ ταυτόχρονα κάλεσε την αναισθησιολόγο.


Η αναισθησιολόγος έφτασε ύστερα από 5 λεπτά και βρήκε την γυναίκα σε κατάσταση άπνοιας χωρίς παλμούς. Αμέσως της χορήγησε δεύτερη δόση αδρεναλίνης και την έσπευσε σε χειρουργείο με την παρουσία καρδιολόγου και γυναικολόγου. Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες τους, η άτυχη γυναίκα δεν κατάφερε να επανέλθει.


Το δικαστήριο στο πλευρό του θύματος


Το δικαστήριο έλαβε σοβαρά υπόψη του την ιατροδικαστική εξέταση που διαπίστωσε ότι επρόκειτο για «ασφυκτικό θάνατο συμβατό με την αναφερόμενη κρίση βρογχικού άσθματος». Το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου κατηγορήθηκε για θάνατο από ιατρική αμέλεια καθώς δεν έβαλε μητέρα σε θάλαμο εντατικής παρακολούθησης μετά τον τοκετό και αυτά τα 5 λεπτά μέχρι την άφιξη της αναισθησιολόγου αποδείχτηκαν κρίσιμα για την επιβίωση της.


Η αποζημίωση που έλαβε η οικογένεια της ανήλθε στα 205.050€ για ψυχική οδύνη, στέρηση διατροφής και παροχής υπηρεσιών, επιπλέον 87.500€ στην μητέρα της η οποία ανέλαβε την κηδεμονία και ανατροφή του παιδιού, και άλλα 56.250€ στην αδελφή της θανούσης.


Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που ο τοκετός μετατρέπεται σε άσχημο εφιάλτη! Κάθε χρόνο οικογένειες καταστρέφονται αντί να ζήσουν το όνειρο που ανέμεναν!


Ενημερωθείτε για τα Ιατρικά Λάθη Εγκυμοσύνης και Μαιευτικής και μάθετε ποια είναι τα δικαιώματα σας σε περίπτωση τέτοιου λάθους!
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]
Πηγή: http://allaccidents.gr/