Ασθενής βγήκε από το χειρουργείο με …2 καρδιές!

26 Ιουνίου, 2019

Σε μία ύστατη προσπάθεια να σώσουν τον ασθενή τους προχώρησαν καρδιοχειρουργοι στην Ινδία. Ο 56χρονος καρδιοπαθής εισήχθη στο χειρουργείο για μεταμόσχευση καρδιάς, ελπίζοντας ότι θα δώσει παράταση στη ζωή του.
Η καρδιά προήλθε από έναν έφηβο άνδρα του οποίου είχε διαπιστωθεί ο εγκεφαλικός θάνατος. Η οικογένεια του πήρε την απόφαση να δωρίσει τα όργανα του με σκοπό να σωθούν ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση.
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης οι γιατροί παρατήρησαν πως η καρδιά ήταν πολύ μικρή για τον ασθενή. Σε μία τελευταία προσπάθεια να τον σώσουν και να αξιοποιήσουν το όργανο που είχαν στη διάθεσή τους, συνέδεσαν τη νέα καρδιά δίπλα στην ανεπαρκή καρδιά του ασθενή.
Το χειρουργείο διήρκησε 7 ώρες και ο ασθενής ανταποκρίθηκε θετικά στην “πατέντα” των γιατρών. Οι δύο καρδιές ουσιαστικά χτυπούν σε διαφορετικούς ρυθμούς, αλληλοσυμπληρώνοντας η μία την άλλη, έτσι διευκολύνεται η κυκλοφορία του αίματός του.
Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 150 παρόμοιες επεμβάσεις, που ονομάζονται ετεροτοπικές μεταμοσχεύσεις καρδιάς. Η πρώτη είχε γίνει τη δεκαετία του 1970 από τον πρωτοπόρο γιατρό Κρίστιαν Μπάρναρντ στη Νότια Αφρική. Η μέση διάρκεια επιβίωσης για τους ασθενείς είναι γύρω στα δέκα χρόνια.
Οι γιατροί πρέπει να είναι πάντα σε θέση να λάβουν σημαντικές και καθοριστικές αποφάσεις προς όφελος του ασθενή και να κερδίζουν πολύτιμο χρόνο. Η δεξιοτεχνία και η οξυδέρκεια τους αποτελεί σύμμαχο τους σε κάθε δύσκολη στιγμή.
 
Πηγή: https://www.athensmagazine.gr