Ιατρικά Λάθη στην Ελλάδα; Οι συνηθέστερες αιτίες

Ιατρικά λάθη στην Ελλάδα: Οι συνηθέστερες αιτίες

25 Ιανουαρίου, 2019

Οι έμπειροι γιατροί είναι πιο επιρρεπής σε ιατρικά λάθη
Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα γίνονται περίπου 6.000 ιατρικά λάθη. Από αυτά το 70% έχει προκαλέσει το θάνατο ή σοβαρή αναπηρία στον ασθενή ενώ το 30% προκαλεί μικρότερα προβλήματα, όπως επιπλέον επέμβαση ή νοσηλεία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ποιες όμως είναι οι αιτίες που οι Έλληνες γιατροί κάνουν τόσα πολλά λάθη;
Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή έρευνα η σημαντικότερη αιτία ιατρικών σφαλμάτων είναι η έλλειψη επικοινωνίας και ομαδικότητας μεταξύ των γιατρών. Εντύπωση προκαλεί η διαπίστωση ότι οι έμπειροι γιατροί είναι πιο επιρρεπής σε ιατρικά λάθη λόγω επιπολαιότητας. Αντιθέτως, οι νέοι γιατροί ή πρακτικάριοι είναι πιο προσεκτικοί και λαμβάνουν υπόψη τους τις παρατηρήσεις και συμβουλές των συναδέρφων τους ώστε να αποφύγουν λάθη. Η έρευνα επίσης έδειξε ότι οι γυναίκες είναι πιο προσεκτικές προς τους ασθενής τους και κάνουν λιγότερα λάθη σε σχέση με τους άνδρες. Σοβαρή αιτία αποτελεί και η κούραση του νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς πολλές φορές αναγκάζονται να εργάζονται υπερωρίες σε δυσμενείς συνθήκες. Ως αποτέλεσμα η απόδοση τους μειώνεται και δε δίνουν την απαιτούμενη προσοχή στα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς.
Τα συνηθέστερα ιατρικά λάθη στη χώρα μας είναι η λανθασμένη αγωγή και διάγνωση. Από τους συμμετέχοντες της έρευνας, η πλειονότητα παραδέχτηκε ότι έχει κάνει τουλάχιστον ένα ιατρικό λάθος μέσα στον τελευταίο μήνα ενώ το 4% έχει κάνει πάνω από τέσσερα!
Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες των ασθενών προς τους γιατρούς με σκοπό να αποζημιωθούν για τη ψυχολογική και σωματική βλάβη που υπέστησαν. Οι αποζημιώσεις αυτές φτάνουν ως και τις 300.000 ευρώ και ο υπαίτιος καταδικάζεται σε φυλάκιση. Υπό το φόβο αυτό, πολλοί γιατροί πλέον ακολουθούν αμυντική ιατρική, υποβάλλοντας τον ασθενή σε περισσότερες και συχνά ανούσιες εξετάσεις ώστε να βεβαιωθούν απόλυτα για τη φύση του προβλήματος τους. Από την άλλη όψη του νομίσματος, η πρακτική αυτή έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί η χορήγηση αγωγής στον ασθενή και η θεραπεία του και το πρόβλημα υγείας να επιδεινώνεται.
Τα παραπάνω ευρήματα είναι σοκαριστικά και δείχνουν ξεκάθαρα ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο απ’ όσο φανταζόμασταν. Οι γιατροί πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν τα πάντα για τις διαδικασίες και τα δικαιώματα τους. Ο ενημερωμένος ασθενής προστατεύει την υγεία του διπλά!
Εάν έχετε υποστεί ιατρικό σφάλμα ήρθε η ώρα να μιλήσετε! Είμαστε δίπλα σας για να σας συμβουλεύσουμε και να σας βοηθήσουμε να δικαιωθείτε.
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]