Περισσότερα τα θύματα των ιατρικών λαθών, παρά του HIV

Περισσότερα τα θύματα των ιατρικών λαθών, παρά του HIV

29 Μαρτίου, 2019

Ο Ηλίας Μόσιαλος, έγκριτος καθηγητής της πολιτικής της Υγείας και καθηγητής του LSE Health and Political Science του Λονδίνου, μίλησε ανοιχτά για τα ιατρικά λάθη στην ημερίδα “The future of Healthcare in Greece”.
Τόσο στην Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό τα περιστατικά ιατρικών λαθών αυξάνονται συνεχώς ζημιώνοντας τους ασθενείς. Ένα από τα εξίσου σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν στην ημερίδα ήταν και το μη αξιόπιστο σύστημα καταγραφής ιατρικών λαθών.
Μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας από τα ιατρικά λάθη, παρά από τον HIV…
Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος τόνισε πως: ”Υπάρχουν πάρα πολλοί θάνατοι από ιατρικά λάθη. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα χάνονται περισσότεροι άνθρωποι απ΄ ότι από ιό ΗΙV. Δηλαδή, 110 χιλιάδες άτομα τον χρόνο χάνονται από ιατρικά σφάλματα, σε σύγκριση με 75 χιλιάδες από τον ιό του HIV. Είναι πάρα πολλοί θάνατοι κι αυτό δεν έχει να κάνει με το ότι οι γιατροί δεν είναι καλοί. Είναι λάθη του συστήματος και στο πως οργανώνεται το σύστημα”.
“Αντιμετωπίζουμε τους ασθενείς σαν βιομηχανία παραγωγής παπουτσιών”.
Ο καθηγητής αναφέρθηκε για τους  πόρους που εξαντλούνται σε επεμβάσεις και τεχνικές που δεν λειτουργούν το ίδιο για κάθε ασθενή. Οι ασθενείς πρέπει να αντιμετωπίζονται εξατομικευμένα ως μοναδικές περιπτώσεις.
Οι γιατροί και το προσωπικό δεν συνεργάζονται…
Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα, που συχνά αγγίζει την κορυφή των προβλημάτων στον κλάδο της Υγείας, είναι η έλλειψη συνεργασίας. Σύμφωνα με τον καθηγητή, αλλά και με έρευνες, η συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών υγείας είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος, αλλά και την αποφυγή σφαλμάτων.
Ο κ. Μοσιάλας “μάλωσε” και τους ασθενείς λέγοντας:
Οι ασθενείς πολλές φορές αγνοούν τις οδηγίες των γιατρών. Το 50% που πάσχει από άσθμα σταματά να παίρνει τα φάρμακά του μετά από ένα χρόνο. Το ίδιο συμβαίνει και με την υπέρταση. Κι ακόμα χειρότερα το 25% αυτών που έπαθαν μια καρδιακή προσβολή σταματά να παίρνει τα φάρμακά του και το 25% αυτών, πεθαίνει ένα χρόνο αργότερα. Αυτά είναι σημαντικά προβλήματα και πρέπει να αλλάξουμε τη λογική του συστήματος υγείας”.
Το σύστημα υγείας οφείλει και έχει χρέος να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των ασθενών, αλλά και τα αιτήματα των επαγγελματιών υγείας. Τα ιατρικά λάθη θα μειωθούν μόνο αν υπάρξει μία συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση τους.
Εσείς έχετε υποστεί ιατρικό λάθος ποτέ;
Μιλήστε μας για αυτό στη σελίδα μας στο Facebook