Τα 5 συνηθέστερα Ιατρικά Λάθη

Τα 5 συνηθέστερα Ιατρικά Λάθη

8 Φεβρουαρίου, 2019

Πάνω από 200.000 θάνατοι παγκοσμίως το χρόνο από ιατρικά λάθη
Τα νοσοκομεία αποτελούν έναν ασφαλή χώρο για τους ασθενείς και το τελευταίο πράγμα που μπορεί κανείς να φανταστεί είναι να χάσει τη ζωή του! Κι όμως σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, πάνω από 200.000 άνθρωποι παγκοσμίως χάνουν τη ζωή τους από ιατρικά λάθη ενώ το 20% των ασθενών έχει υποστεί μόνιμη σωματική βλάβη από ιατρική αμέλεια.
Ποια όμως είναι τα συνηθέστερα ιατρικά λάθη που γίνονται στα νοσοκομεία;

  1. Λανθασμένη φαρμακευτική αγωγή

Λάθος φάρμακα, λάθος δοσολογία, λάθος συνδυασμός φαρμάκων και αλλεργική αντίδραση του ασθενή σε συστατικά των φαρμάκων είναι τα συνηθέστερα ιατρικά λάθη που κάνουν οι γιατροί. Σύμφωνα με έρευνες ετησίως 1,5 εκατομμύριο άτομα λαμβάνουν λανθασμένη φαρμακευτική αγωγή!

  1. Μεταγγίσεις αίματος

Η μετάγγιση αίματος είναι από τις βασικότερες πρακτικές των νοσοκομείων, ωστόσο το 60% παγκοσμίως των φιαλών αίματος κρίνονται ακατάλληλες. Η ελλιπής ή πολλές φορές  η παντελή απουσία εξέτασης των αιμοδοτών έχει ως αποτέλεσμα το αίμα που χορηγείται στον ασθενή να είναι μολυσμένο. Πολλοί άνθρωποι προσβάλλονται με σοβαρές ασθένειες, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο.

  1. Υπερβολική δόση οξυγόνου σε πρόωρα νεογνά

Το οξυγόνο είναι σαν ναρκωτικό. Το νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικό με την παροχή οξυγόνου στα πρόωρα γεννημένα μωρά, καθώς η υπερβολική δόση μπορεί να προκαλέσει τύφλωση.

  1. Παράλειψη κανόνων υγιεινής

Καθημερινά 1 στους 25 ασθενείς μολύνεται από ασθένειες που προέρχονται από την παράλειψη των κανόνων υγιεινής στα νοσοκομεία και στο νοσηλευτικό προσωπικό. Από το πλύσιμο των χεριών μέχρι την αποστείρωση των χειρουργικών εργαλείων, μια μόλυνση είναι πολύ πιθανή εάν δεν έχουν τηρηθεί έστω και οι απλοί κανόνες υγιεινής.

  1. Μόλυνση από κεντρικές αρτηρίες

Ο ασθενής μπορεί να μολυνθεί και από βελόνες ή υγρά που τοποθετούνται σε κεντρικές αρτηρίες στο σώμα του. Οι αρτηρίες αυτές αποτελούν το μέσο για τα βακτήρια να εισχωρήσουν στο αίμα ή στην κύστη του και να του προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα.
Στην Ελλάδα πάνω από 1.000 ασθενείς το χρόνο χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας κάποιας λοίμωξης από πολυανθεκτικό μικρόβιο που νόσησαν σε νοσοκομειακή μονάδα. Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις αποτελούν όλο και πιο συχνό φαινόμενο στην ελληνική πραγματικότητα.
 

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]