Μπορεί η τέχνη να θεραπεύσει;

Μπορεί η τέχνη να θεραπεύσει;

3 Μαΐου, 2023

Η ψυχή μας έχει ανάγκη από ηρεμία, ισορροπία και όμορφες στιγμές, για να μπορέσει να παράγει και να δημιουργήσει την καθημερινότητα Η σωματική υγεία εξαρτάται από την ψυχολογική. Αυτό το γνωρίζουν αρκετά καλά, ασθενείς που είτε νοσηλεύονται με βαριές ασθένειες, είτε βρίσκονται κλεισμένοι σε μια αίθουσα νοσοκομείου..
Όπως και ο λόγος (λογοθεραπεία, ανάπτυξη) χρειάζεται μια μορφή εναλλακτικής σωτηρίας, έτσι και η ψυχή μπορεί να δέσει με το σώμα για να μπορέσει να λάβει από την τέχνη. Γιατί η τέχνη περιέχει θεραπευτικές ιδιότητες που δρα στην ψυχολογία μας.

 

Art Therapy ή Art Psychotherapy

 

Γνωστή στο δυτικό κόσμο είναι η Art Therapy ή Art Psychotherapy. Είναι μια μορφή Εικαστικής Ψυχοθεραπείας, που αποτελεί μια χρήσιμη προσέγγιση των προβλημάτων, δίχως συνταγογραφούμενη χημεία (φάρμακα). Η θεραπεία αυτή, χρησιμοποιείτε ήδη σε χώρες όπως Βρετανία, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει θέματα όπως στρες, άγχος,σύμπλεγμα κατωτερότητας…

 

Βασικό κομμάτι της μεθοδολογίας είναι να ενθαρρυνθούν οι άνθρωποι έτσι ώστε να μπορέσουν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους μέσω κάποιου έργου Τέχνης που είτε έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι είτε το είδαν κάπου. Είναι ένας εναλλακτικός τρόπος, για να μπορέσει να φέρει στην επιφάνεια απωθημένα, ενοχές, αρνητικά συναισθήματα.

 

Η συγκεκριμένη θεραπεία να και ακούγεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του ’60 και του ’70.

 

Κάθε μορφή τέχνης αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα καλής υγείας, αλλά και πρόληψης.

 

Σύμφωνα με έρευνες, οι τέχνες επιδρούν θεραπευτικά στο συναισθηματικό τραύμα, καταπραΰνουν συμπτώματα και θωρακίζουν το αμυντικό σύστημα.
Αυτό και μόνο επιδρά καταιγιστικά στην πορεία μιας νόσου και στα συμπτώματά της. Σίγουρα όλοι έχουμε βιώσει στρες. Είναι λογικό όταν υπάρχει πίεση, στρες και ψυχική κούραση οι σκέψεις είναι καταιγιστικές. Δημιουργούν διπλάσιο άγχος και εσωτερικό σφίξιμο.
Κάτω από τέτοιες συνθήκες το σώμα προσπαθεί να βρει την ισορροπία του, αλλά συχνά όχι μόνο δεν τα καταφέρνει αλλά γίνεται περισσότερο ευάλωτο. Δεν είναι τυχαίο που σε περιπτώσεις κούρασης ή έντασης εμφανίζονται πονοκέφαλοι, στομαχικά, εντερικά, κλπ.

 

Η ενασχόληση με την τέχνη δεν είναι μόνο μια πολύ χαλαρωτική θεραπεία/διαδικασία αλλά και μια όμορφη χρήση του χρόνου μας. Είναι ιδιαίτερα θεραπευτική για το μυαλό μας, ειδικά για άτομα που βρίσκονται σε ευάλωτη περίοδο.

 

Μειώνει το στρες

 

Σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία, η δημιουργία τέχνης μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από το άγχος της καθημερινής ζωής. 37 μελέτες με περισσότερους από 2.000 συμμετέχοντες, διαπίστωσε ότι στο 81% της έρευνας που εξετάστηκε, οι συμμετέχοντες ανέφεραν σημαντική μείωση του άγχους από παρεμβάσεις δημιουργικών τεχνών, όπως η θεραπεία τέχνης.
Μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους
Η χαρά της δημιουργίας, αλλά και το ότι θα περάσετε αρκετή ώρα να ασχολείστε με κάτι που σας γεμίζει και αποσπά την προσοχή σας από τα καθημερινά προβλήματα, είναι κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει πραγματικά. Είναι ένας δημιουργικός τρόπος να εξωτερικεύσετε τα αισθήματά σας και να τα κατανοήσετε καλύτερα.

 

Μπορεί να χτίσει αυτοπεποίθηση

 

Η προσέγγιση αυτή μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της αυτοέκφρασης, καθώς και στην αίσθηση προσωπικής ανεξαρτησίας και αυτάρκειας. Η τέχνη μας βοηθά να καταλάβουμε τι έχει σημασία για εμάς και τι πως μπορεί να μας δώσει αίσθηση ταυτότητας.

 

Μπορεί να βελτιώσει τη συμπεριφορά σε αυτιστικά παιδιά

 

Είναι μια αποτελεσματική μορφή θεραπείας για να βοηθήσει τα παιδιά με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού. Μια μικρή μελέτη που παρακολούθησε 40 παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών στο Ιράν διαπίστωσε ότι μετά από 12 συνεδρίες, τα παιδιά στην ομάδα θεραπείας ζωγραφικής παρουσίασαν πιο προσαρμοστικές συμπεριφορές και συναισθήματα, αυξημένη ικανότητα να μοιράζονται τα συναισθήματά τους και βελτιωμένες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, σε σύγκριση με ομάδα ελέγχου.

 

Μπορεί να βοηθήσει άτομα με διαταραχή μετατραυματικού στρες

 

Μπορεί να είναι μια χρήσιμη προσέγγιση για άτομα με τραύμα και PTSD. Μια μικρή ελεγχόμενη δοκιμή 11 βετεράνων πολέμου που εμφάνισαν PTSD διαπίστωσε ότι η καλλιτεχνική θεραπεία, σε συνδυασμό με γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, παρείχε υγιή απόσταση, βελτιωμένη ανάκληση τραύματος και αυξημένη πρόσβαση στα συναισθήματα.

 

Να καταναλώνετε λιγότερο χρόνο στο διαδίκτυο, ειδικά σε πληροφορίες αρνητικές και να επικεντρώνεστε στον εαυτό σας.

 

Κάθε τι δημιουργικό που κάνεις για τον εαυτό σου αλλάζει την εσωτερική σου χημεία, προκαλεί την έκκριση ενδορφινών. Οι ενδορφίνες παράγονται κάθε φορά που ασχολείται κανείς με μία δραστηριότητα η οποία σου είναι ευχάριστη, που εξάπτει τη φαντασία και τις ιδέες σου. Οι ενδορφίνες ηρεμούν, γεννούν αίσθημα ευδαιμονίας, συμβάλλουν στην καλή διάθεση και εξουδετερώνουν τα υψηλά επίπεδα της αδρεναλίνης από την οποία προκαλείται το στρες.

 

H απόλαυση της τέχνης είναι από τους πιο απλούς τρόπους με τους οποίους μπορεί κανείς να θωρακίσει την ψυχή του και την υγεία του.