Έλληνας γιατρός πρωτοπόρος στην μάχη κατά της λευχαιμίας!

Έλληνας γιατρός πρωτοπόρος στην μάχη κατά της λευχαιμίας!

16 Απριλίου, 2019

Ανακάλυψε νέα μέθοδο για την μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων
Ο παγκοσμίου φήμης γιατρός Εμμανουήλ Κατσάνης, με καταγωγή από την Νάξο, εργάζεται στις Η.Π.Α. και τα τελευταία 2 χρόνια έχει αναπτύξει μια καινούργια μέθοδο θεραπείας κατά της λευχαιμίας.
Η θεραπεία αυτή ονομάζεται “haploidentical” ή αλλιώς “haplo” και κάνει εφικτή την μεταμόσχευση από ημισυμβατό δότη. Η καινοτομία αυτή αυξάνει τα ποσοστά επιβίωσης των μειονοτήτων, καθώς οι ομάδες αυτές σύμφωνα με έρευνες, έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να βρουν συμβατό δότη.
Μέχρι στιγμής, οι γιατροί χρησιμοποιούν το φάρμακο cyclophosphamide, το οποίο εμποδίζει τα μεταμοσχευμένα βλαστοκύτταρα να επιτίθενται στον οργανισμό του ασθενή, ωστόσο τα εμποδίζει από το να καταπολεμούν και την ασθένεια.
Δυσκολία εύρεσης δότη
Σε γενικές γραμμές, ο ασθενής μπορεί να βρει έναν συμβατό δότη μέσα από την οικογένεια του, συνήθως από τα βιολογικά αδέλφια του. Σε αντίθετη περίπτωση, ο δότης πρέπει να βρεθεί εκτός οικογένειας, γεγονός που καθίσταται αρκετά δύσκολη υπόθεση λόγω της αναγκαιότητας συμβατότητας όσο και της έλλειψης εθελοντών.
Οι ασθενείς είναι πιο πιθανό να βρουν συμβατότητα ανάμεσα σε ομάδες ανθρώπων της ίδιας φυλής, καθώς τα αντιγόνα κληρονομούνται. Οι μειονότητες έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να βρουν συμβατό δότη λόγω των αρκετών παραλλαγών που έχει υποστεί το αντίγονο τους, λόγω της γενετικής μετάλλαξης και ανάμειξης τους με άλλους πληθυσμούς.
Η μέθοδος “haplo” προσφέρει την δυνατότητα στους ασθενείς που δεν κατάφεραν να βρουν εγκαίρως συμβατό δότη να καταφύγουν σε μια μεταμόσχευση από έναν μη συμβατό δότη, μετατρέποντας τον σε απόλυτα συμβατό.
Παρόλο που η νέα αυτή θεραπεία ακόμα βρίσκεται υπό μελέτη, τα αποτελέσματα της είναι ελπιδοφόρα και συγκρτικά καλύτερα από τις μέχρι τώρα μεθόδους. Οι γιατροί ελπίζουν πως σε μια δεκαετία θα μπορεί να χρησιμοποιείται εκτενώς για την καταπολέμηση της λευχαιμίας.
 
 
Πηγή: https://www.diaforetiko.gr