Ελληνίδα επιστήμονας πραγματοποίησε την πρώτη επέμβαση με υπερήχους σε ασθενή με Αλτσχάιμερ (1)

Ελληνίδα επιστήμονας πραγματοποίησε την πρώτη επέμβαση με υπερήχους σε ασθενή με Αλτσχάιμερ

16 Ιουνίου, 2023

Στα καλά νέα της ημέρας προστίθεται και η πρώτη που έγινε με υπέρηχους σε ασθενή με Αλτσχάιμερ. Η επιτυχημένη αυτή επέμβαση έγινε στη Νέα Υόρκη, με επικεφαλή της ομάδας την Ελληνίδα καθηγήτρια Βιοϊατρικής Μηχανικής και Ραδιολογίας του πανεπιστημίου Κολούμπια., Ελίζα Κονοφάγου.

Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει, πρόκειται για την μέθοδό της κυρίας Κονοφάγου και αναμένεται να εφαρμοστεί σε ανίατες νευρολογικές παθήσεις, καθώς και στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και των καρδιακών αρρυθμιών.

«Το έργο της ομάδας μου συμπεριλάμβανε διαφορετικούς επιστημονικούς τομείς. Από φυσική ακουστικών κυμάτων, συνδυασμό υπερηχητικών συστημάτων με νευροπλοηγούς αλλά και κατανόηση των επιδράσεων του υπερήχου σε συνδυασμό με φυσαλίδες πάνω στον εγκεφαλικό ιστό.
Αυτό μας επέτρεψε να αναπτύξουμε τη μέθοδό μας. Το δικό μας πρωτότυπο σύστημα οδήγησε στο άνοιγμα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού σε ασθενή. Έγινε εκτός του μαγνητικού τομόγραφου, με παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο. Μ’ αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε την είσοδο στον εγκέφαλο των φαρμάκων. Αυτά ήδη υπάρχουν και μπορούν να θεραπεύσουν το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Εξαιτίας, όμως, αυτού του φραγμού, δεν μπορούν να περάσουν σε ικανοποιητική δόση».

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της καθηγήτριας, η διαδικασία αυτή, κρίνεται ελπιδοφόρα αφού έχει παρατηρήσει πως και στο Πάρκινσον μπορεί να γίνει χρήση καθώς :

«έχουμε δεi ότι το φάρμακο μπορεί να διεισδύσει, τουλάχιστον 2 με 7 φορές περισσότερο, στην περιοχή του εγκεφάλου και να έχει ανάλογη αποτελεσματικότητα με αναπλήρωση της μορφολογίας και λειτουργικότητας των νευρώνων που παράγουν ντοπαμίνη, τη βασική ουσία που ελαττώνεται στον εγκέφαλο των ασθενών με Πάρκινσον»

Θανατηφόρες αρρυθμίες. Υπάρχει θεραπεία;

Η νέα αυτή μη επεμβατική τεχνική (με έγκριση του FDA) έδειξε πως σε 55 ασθενείς με διαφορετικές μορφές αρρυθμίας μπορεί να συμπληρώσει τις υπάρχουσες διαγνωστικές τεχνικές, όπως το ηλεκτροκαρδιογράφημα.
Οι δυνητικά θανατηφόρες αρρυθμίες μπορούν να θεραπευθούν μέσω κατάλυσης με καθετήρα στην καρδιά. Φυσικά θα πρέπει πρώτα οι γιατροί να εντοπίσουν ποιες ακριβώς περιοχές του καρδιακού ιστού προκαλούν τις ανωμαλίες στους παλμούς της καρδιάς.

Η Ελίζα Κονοφάγου αποφοίτησε από τη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή της Αθήνας, σπούδασε Φυσικοχημεία στο Πανεπιστήμιο 6 του Παρισιού, έκανε μεταπτυχιακά στη Βιοϊατρική Μηχανική στο Imperial College του Λονδίνου και πήρε το διδακτορικό της επίσης στη Βιοϊατρική Μηχανική από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον των ΗΠΑ το 1999. Είναι ένα από τα μέλη του νέου Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) της Ελλάδας και επίσης διευθύνει το Εργαστήριο Υπερήχων και Ελαστικής Απεικόνισης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.