Επαγγελματική κόπωση βιώνει ένας στους δύο γιατρούς

9 Ιανουαρίου, 2020

Το σύνδρομο burnout “μαστίζει” το σύστημα υγείας καθώς ένας στους δύο λειτουργούς υγείας έχει επαγγελματική εξάντληση
Σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας υποφέρουν από επαγγελματική εξάντληση σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Επιπλέον, οι εργαζόμενοι που εμφανίζουν σύνδρομο burnout έχουν 84% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη και 41% περισσότερες πιθανότητες για στεφανιαία νόσο
Η αιτία για την κατάσταση αυτή είναι σαφώς η έλλειψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και οι πολύωρες υπερωρίες, με τους νοσηλευτές να είναι ο κλάδος που πλήττεται περισσότερο.
Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω των σοβαρών ελλείψεων, έχουν τριπλάσια πιθανότητα να αναπτύξουν burnout και πολλές φορές οδηγούν στην μη ικανοποιητική περίθαλψη των ασθενών.
Τι είναι το σύνδρομο burnout;
Το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης διακρίνεται, σύμφωνα με επιστήμονες, από τρία στάδια. Αρχικά, εμφανίζεται όταν ο εργαζόμενος δέχεται μεγάλη πίεση από τον εργασιακό του χώρο που ξεπερνά τις ψυχικές του ικανότητες.
Στο πρώτο στάδιο, ο εργαζόμενος εξαντλεί τις ψυχικές και συναισθηματικές του αντοχές και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει πλέον στα καθήκοντα του. Στο δεύτερο στάδιο αρχίζει να αδιαφορεί για τα αποτελέσματα της εργασίας του και τέλος έρχεται η μειωμένη απόδοση.
Πηγή: https://www.newsbeast.gr