Επί 20 χρόνια πίστευε ότι είναι…αιμορροφιλικός!

15 Μαΐου, 2019

Τα ιατρικά λάθη έχουν πολλές εκφάνσεις. Ανεξάρτητα από την ειδικότητα ένα ιατρικό λάθος μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη τη ζωή του ασθενή. Αυτό ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση ασθενή από την Κοζάνη.
Ο άνδρας θεωρούσε ότι πάσχει από ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας για 20 ολόκληρα χρόνια! Οι γιατροί του είχαν διαγνώσει αιμορροφιλικό σύνδρομο. Εντελώς τυχαία και μετά από ένα ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα, επισκέφθηκε κάποιο άλλο νοσοκομείο, όπου εκεί οι γιατροί, έκπληκτοι, του ανακοίνωσαν ότι δεν ήταν ποτέ αιμορροφιλικός!
Ευτυχώς ο ασθενής δεν χρειάστηκε ποτέ μέσα στην 20ετία να προβεί σε κάποια χειρουργική επέμβαση. Αυτό θα σήμαινε αυτόματα και το τέλος του. Κατά την επέμβαση οι γιατροί θα του παρείχαν, όπως προβλέπεται, μεγάλες ποσότητες πλάσματος, εφόσον εθεωρείτο αιμορροφιλικός. Μία τόσο μεγάλη ποσότητα πλάσματος θα τον σκότωνε. Ο άνδρας ήταν ιδιαίτερα τυχερός παρά τα όσα έζησε.
Φυσικά ο ασθενής κατήγγειλε το περιστατικό και κινήθηκε νομικά εναντίον του νοσοκομείου και των γιατρών του.
 
Η λανθασμένη διάγνωση αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα ιατρικά λάθη. Σε πολλές περιπτώσεις οι γιατροί που προχωρούν σε λάθος γνωμάτευση συνταγογραφούν στους ασθενείς φαρμακευτική αγωγή, θεραπείες ή ακόμα και χειρουργία που μπορούν να αποβούν μοιραία για τη ζωή τους, καθώς δεν προβλέπονται για την κατάστασή τους.
Από την άλλη μεριά υπάρχουν και περιπτώσεις όπως και αυτή στην οποία ο ασθενής πλήττεται ψυχολογικά και σωματικά. Φανταστείτε να θεωρείτε ότι πάσχετε από σοβαρή ασθένεια επί 20 χρόνια…Πώς θα αντιδρούσατε;