Επισκληρίδιος που οδήγησε σε εγκεφαλοπάθεια

Επισκληρίδιος που οδήγησε σε εγκεφαλοπάθεια

4 Φεβρουαρίου, 2019

Η πιο όμορφη στιγμή της γυναίκας μπορεί να μετατραπεί σε εφιάλτη μέσα σε λίγα λεπτά. Μία επίτοκος μητέρα είχε προγραμματίσει τον τοκετό της με καισαρική τομή. Κατά τη διαδικασία επισκληρίδιου οσφυϊκής αναισθησίας, ο αναισθησιολόγος δεν προχώρησε σε έλεγχο καταγράφοντας το βάθος τοποθέτησης του καθετήρα και μη εκτελώντας δοκιμασία αναρρόφησης με αρνητικό περιεχόμενο.
Ο αναισθησιολόγος προκάλεσε τρώση της σκληράς μήνιγγας στην έγκυο. Λόγω της εσφαλμένης τοποθέτησης καθετήρα άλλο μέλος του νοσηλευτικού προσωπικού, μετά από εντολή του γιατρού, χορήγησε μέσω του καθετήρα τρίτη αναμνηστικής δόση αναλγησίας του τοπικού αναισθητικού.
Το οποίο εγχύθηκε στον υποσκληρίδιο χώρο αντί του επισκληρίδιου για τον οποίο εξ αρχής προοριζόταν. Η ασθενής υπέστει αναπνευστική καταστολή και στη συνέχεια καρδιακή ανακοπή, η ελλιπής οξυγόνωσης δημιούργησε σοβαρή και μη αναστρέψιμη (ισχαιμική – υποξαιμική) εγκεφαλοπάθεια.
Ο αναισθησιολόγος που διενήργησε τη λανθασμένη τοποθέτηση του καθετήρα καταδικάστηκε για σωματική βλάβη από αμέλεια σε 12 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή. Ο γιατρός δεν έδωσε οδηγίες στο νοσηλευτικό προσωπικό για τη διαδικασία και δεν παρακολούθησε την κατάσταση της ασθενούς όπως θα όφειλε. Η άτυχη γυναίκα υπέστει ανεπανόρθωτη ζημιά που άλλαξε δια παντός τη ζωή της.