Έξυπνο χάπι- smart pill καταργεί τη γαστροσκόπηση και την κολονοσκόπηση.

Έξυπνο χάπι- smart pill καταργεί τη γαστροσκόπηση και την κολονοσκόπηση.

10 Μαρτίου, 2023

Ένα έξυπνο χάπι όπως αναφέρεται, έρχεται στην επικαιρότητα, βοηθώντας τους ασθενείς να βιώσουν την εξέταση της γαστροσκόπησης και της κολονοσκόπησης, ανώδυνα.

 

Στην ουσία πρόκειται για ενδοσκοπικές κάψουλες, στο μέγεθος μιας μεγάλης πολυβιταμίνης, που περιέχουν μικροσκοπικές ηλεκτρονικές συσκευές.
Οι σύνηθες εξετάσεις που γίνονται σε ασθενείς με καρκινογένεση στο παχύ έντερο, είναι η γαστροσκόπηση και η κολονοσκοπηση, που κάθε άλλο παρά ευχάριστες είναι, καθώς είναι μια διαδικασία που διαρκεί χρόνια.

 

Ένας λόγος που χρειάζεται να γίνει, είναι για να προλάβει τυχόν βλάβη σε πολύποδες που μπορεί να έχουν εμφανιστεί.

 

Με αυτόν τον τρόπο προλαμβάνουμε τυχόν εμφάνιση, πορεία και εξέλιξη του καρκίνου.Η ανεύρεση και η αφαίρεση των πολυπόδων κατά τη διάρκεια της εξέτασης, οδηγεί στη μείωση των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η κολονοσκόπηση είναι μια καθιερωμένη μέθοδος ανίχνευσης πολυπόδων. Υπάρχουν τεράστιες διαφορές στην ποιότητά της, ανάλογα τον εξεταστή, το που και το πως. Ο κλασικός έλεγχος είναι το «adenoma detection rate» [ADR] δηλαδή το ποσοστό ανεύρεσης αδενωματωδών (δηλαδή προκαρκινικών) πολυπόδων που πρέπει να υπερβαίνει το 25%. Σύμφωνα με υπολογισμούς κάθε 1 % αύξηση του ADR οδηγεί σε μείωση κατά 3% του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο!

 

Είναι πολύ σημαντικό να γίνει μια σωστή προετοιμασία, για να μπορέσει να φέρει τα αποτελέσματα που θέλουμε.

Η κολονοσκόπηση λοιπόν δεν είναι η τέλεια διαγνωστική εξέταση και χρήζει ιδιαίτερης σημασίας. Υπάρχει η πιθανότητα να χαθούν πολύποδες έως και 25%. Ακριβώς επειδή ο πολύποδας είναι και φέρεται πολύ έξυπνα, χρειαζόμαστε μια μέθοδο που να μας καθοδηγεί σωστά την ώρα της ενδοσκόπησης και να ανιχνεύει τους πολύποδες.

“Έξυπνα χάπια” που αφορά το γαστρεντερικό. Τι είναι;

Τα έξυπνα χάπια όπως τα ονομάζουν, υπάρχουν από το 2001 όπου έγινε η χρήση τους για πρώτη φορά. To 2017 πήρε έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.
Είναι φαρμακευτικές κάψουλες, στο μέγεθος μιας πολυβιταμίνης, που περιέχουν μικροσκοπικές ηλεκτρονικές συσκευές. Έχουν σχεδιαστεί και τοποθετηθεί έτσι για να ‘παίρνουν’ πληροφορίες, κατά την ενδοσκόπηση ανώτερου πεπτικού (γαστροσκόπηση) ή παχέος εντέρου (κολονοσκόπηση).

Το 2020 δημοσιεύτηκε ένα άρθρο στο Science Direct, σχετικά με τι συσκευές αυτές (όπως είπαν) που “εκτελούν προηγμένες λειτουργίες, όπως αίσθηση και απεικόνιση μαζί με τη διανομή του φαρμάκου.

Πως λειτουργεί

Ο ασθενής φορά μια συσκευή καταγραφής στη μέση και στη συνέχεια λαμβάνει την κάψουλα από το στόμα, κανονικά σαν να ήταν χάπι, αφού έχει περάσει ένα 12ωρο δίχως τροφή. Η διαδικασία διαρκεί 30 λεπτά. Όσο αυτό κάνει ένα “ταξίδι” κατά μήκους του γαστρεντερικού σωλήνα, συγκεντρώνει πληροφορίες που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν δύσκολο να ληφθούν.

Απαγορεύεται να καταναλώσει υγρά για τις επόμενες 2 ώρες. Αφού περάσουν στο σύνολο 4, τότε μπορείτε να φάτε κάτι ελαφρύ αλλά όλα αυτά σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού, που μπορεί να αλλάζουν ανάλογα τον ασθενή.

Η εξαγωγή του από τον οργανισμό, γίνεται εύκολα κατά την αφόδευση.
Οι χιλιάδες πληροφορίες που έλαβε, σε μορφή φωτογραφίας, συλλέγονται από τον γιατρό και ‘μεταφορτώνονται’ σε υπολογιστή που του επιτρέπει να κάνει τις ανάλογες αναλύσεις.

Η χρήση του στο εξωτερικό έχει ξεκινήσει και κοστίζει 500 δολάρια. “Ευρωπαϊκή μελέτη εκτιμά πως πιθανόν να κοστίσει 1.775€, που δύσκολα θα καλυφθεί από τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Μπορείτε να το αναζητήσετε στις εξής Ευρωπαϊκές χώρες: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία.

Σε ποιες περιπτώσεις γίνεται η εξέταση;

Σε περίπτωση εμφανούς ή αφανούς αιμορραγίας του πεπτικού. Μπορεί να προσφέρει διάγνωση της νόσου Crohn ή όγκων του λεπτού εντέρου, όπως επίσης στη διερεύνηση χρόνιου διαρροϊκού συνδρόμου και χρόνιου κοιλιακού άλγους.

Απόλυτη αντένδειξη για τη διενέργεια της εξέτασης αποτελούν η στένωση ή η απόφραξη του πεπτικού σωλήνα, η δυσφαγία και οι σοβαρές παθήσεις κινητικότητας του πεπτικού συστήματος.

Σχετική αντένδειξη αποτελούν η κύηση, η παρουσία βηματοδότη ή απινιδωτή, τα πολλαπλά εκκολπώματα, το εκκόλπωμα Zenker και η γαστροπάρεση.