Αρκετοί ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα προσπαθούν να υιοθετήσουν έναν πιο υγιή τρόπο ζωής και να ελέγχουν συνεχώς το πρόβλημά τους κάνοντας τις απαραίτητες εξετάσεις ανα τακτά χρονικά διαστήματα.
Στη λίστα με τα πιο συνηθισμένα καρδιολογικά προβλήματα βρίσκονται η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, οι διαταραχές στο ρυθμό των παλμών της καρδιάς (ταχυπαλμία, αίσθημα διακοπής σφυγμού), το έμφραγμα ή στεφανιαία νόσος, η έντονη δύσπνοια, οι βλάβες στις βαλβίδες της καρδιάς, οι λοιμώξεις του μυοκαρδίου αλλά και άλλες λιγότερο συχνές παθήσεις.
Η συχνή επαφή με το γιατρό και η παρακολούθηση του προβλήματος από ειδικό καρδιολόγο δίνει στον ασθενή ένα αίσθημα ασφάλειας και μειώνει σημαντικά την έξαρση του προβλήματος ή την πιθανότητα εμφάνισης ενός επεισοδίου.
Η φαρμακευτική αγωγή παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των προβλημάτων, αλλά πολλές φορές η αγωγή θα πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με το πρόβλημα και μια πιθανή έξαρση ή ύφεσή του. Για τη ρύθμιση της αγωγής υπεύθυνος είναι ο γιατρός του ασθενούς καθώς πρέπει να φροντίζει για την σταθεροποίηση της κατάστασής του.
Τι συμβαίνει σε περίπτωση λανθασμένη ή μη επαρκούς αγωγής;
Η κατάσταση της υγείας του ασθενούς μπορεί να ζημιωθεί ανεπανόρθωτα κοστίζοντας του ακόμα και τη ζωή. Είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο προσεκτικός σχεδιασμός της θεραπείας/αγωγής του και η συχνή παρακολούθηση και ενημέρωση από τον προσωπικό του γιατρό. Σκοπός είναι η ισορροπία και η σωστή καθοδήγηση που θα οδηγήσουν σε μία απολύτως φυσιολογική ζωή και καθημερινότητα για τον ασθενή και τους οικείους του.
Τα φαρμακευτικά λάθη μπορεί να οφείλονται γενικά σε συστημικούς, σε οργανωτικούς και σε ατομικούς παράγοντες. Στα νοσοκομεία για παράδειγμα υπάρχει μια ομάδα ιατρών και νοσηλευτών που αναλαμβάνει την φροντίδα πολλών ασθενών. Το ποσοστό πιθανότητα λάθους αυξάνεται σε αυτές τις περιπτώσεις όπως είναι φυσικό.
Σύμφωνα με ειδικό άρθρο από τα Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής 2017, το Ιατρικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ανέφερε 6.000 θανάτους ετησίως οφειλόμενους σε εργατικά ατυχήματα. Όμως, 7.000 θάνατοι τον χρόνο, σύμφωνα με την ίδια αναφορά, οφείλονταν σε φαρμακευτικά λάθη. Πιο αναλυτικά: 5 λάθη συμβαίνουν σε κάθε 100 χορηγήσεις φαρμάκων, ενώ τα ανεπιθύμητα συμβάματα από τη χρήση φαρμάκων εκτιμάται ότι συμβαίνουν σε 6,5 περιπτώσεις ανά 100 εισαγωγές σε νοσοκομείο.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ασθενών που επί χρόνια λάμβαναν λάθος φάρμακα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ή έλαβαν λάθος αγωγή/δόση/ποσότητα κατά την παραμονή τους σε κάποια νοσοκομειακή μονάδα. Οι ασθενείς γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να δράσουν υπό αυτές τις συνθήκες. Έτσι καταφέρνουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους αλλά και τους υπόλοιπους ασθενείς.
Πηγές:
(1). Καλλιανίδου, K. κ.α. (2017). Φαρμακευτική αγωγή στο νοσοκομείο Δυσκολίες και λάθη. Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής. 2017, 34(1):123-126
(2). Allen, N. & Jollis, J. (2003). Medication Errors in Hospitalized Cardiovascular Patients, 163(12):1461-1466.