Γιατροί ζητούν όργανο προδικαστικού ελέγχου για τα ιατρικά λάθη

Γιατροί ζητούν όργανο προδικαστικού ελέγχου για τα ιατρικά λάθη

20 Ιουνίου, 2019

Όργανο προδικαστικού ελέγχου ζητά με επίσημη ανακοίνωσή της η Ένωση γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου. Οι γιατροί πρόκειται να προχωρήσουν σε στάσεις εργασίας προκειμένου να ενισχύσουν το αίτημα τους.
Η απόφασή αυτή πάρθηκε λόγω των συνεχόμενων καταγγελιών για ιατρικά λάθη και ιατρική αμέλεια, αλλά και τις νέες αποφάσεις που ορίζουν πως οι γιατροί θα καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των αποζημιώσεων των ασθενών. Μέχρι σήμερα οι ασθενείς που είχαν υποστεί ιατρικό λάθος λάμβαναν την αποζημίωσή τους από τα ταμεία των δημόσιων νοσοκομείων.
 
Διαβάστε την ανακοίνωση παρακάτω:
“Τέσσερις γιατροί είχαν παραπεμφθεί πρωτόδικα και τελικά μία γιατρός καταδικάστηκε. Αυτή που πάλεψε περισσότερο από όλους για να σώσει το παιδί. Η ιατροδικαστική έκθεση γνωματεύει το θάνατο ως ανεξήγητο.
Παραταύτα, μετά από μία δίκη γεμάτη ιατρικές ανακρίβειες, προσβολές στην ιατρική μας και αυθαίρετες εικασίες η εισαγγελέας πρότεινε -χωρίς να βασίζεται σε κάποια πραγματογνωμοσύνη – και το δικαστήριο υιοθέτησε την άποψη ότι το παιδί πέθανε από αφυδάτωση μέσα στο νοσοκομείο ενώ λάμβανε ενδοφλέβια υγρά!
Στο Εφετείο ξαναδικάζονται και οι τέσσερις γιατροί. Θυμίζουμε ότι μετά από 7 χρόνια ενός εξοντωτικού δικαστικού μαραθωνίου για το θάνατο ασθενούς από αλκοόλ και παρά την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση όλοι οι γιατροί αθωώθηκαν. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι και σε αυτήν την περίπτωση θα έχουμε την ίδια εξέλιξη.
Ως νοσοκομειακοί γιατροί δεν μπορούμε πλέον να δουλεύουμε κάτω από την “απειλή” μιας δικαιοσύνης που πρωτόδικα τουλάχιστον δίνει προέχουσα σημασία στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα και στην «αδηφάγα» κοινή γνώμη. Πιστεύουμε ότι αυτές οι υποθέσεις δεν πρέπει να παραπέμπονται εξαρχής στα δικαστήρια.
Γι’ αυτό το λόγο πάγιο αίτημα μας είναι η θεσμοθέτηση οργάνου προδικαστικού ελέγχου που θα κρίνει ποιες υποθέσεις πρέπει να φτάνουν στο ακροατήριο και θα αποτελείται από δικαστικούς και γιατρούς πιστοποιημένους πραγματογνώμονες. Σημαντική επίσης είναι η ασφαλιστική κάλυψη από το κράτος του υγειονομικού προσωπικού των νοσοκομείων και όσων συμμετέχουν σε διακομιδές για θέματα αστικής ευθύνης και αποζημιώσεων.
Θεωρούμε ότι οι αλλεπάλληλες δικαστικές παραπομπές και πρωτόδικης καταδίκες γιατρών τα τελευταία χρόνια οδηγούν στην ποινικοποίηση της Ιατρικής πράξης και στην άσκηση αμυντικής ιατρικής που κάνει κακό στον ασθενή και επιβαρύνει το σύστημα υγείας. Στο Ρέθυμνο, μέσω αυτών των διαδικασιών απαξιώνεται συνεχώς το νοσοκομείο μας, το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού μας”.
Σε κάθε περίπτωση οι υποθέσεις ιατρικών λαθών θα πρέπει να ελέγχονται από ειδικούς αμερόληπτα και άμεσα. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να υπάρξει ισορροπία, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η δικαιοσύνη. Οι ασθενείς θα προστατεύονται και θα αποζημιώνονται και οι γιατροί θα διαφυλάττουν την φήμη και την καριέρα τους, αποφεύγοντας υποθέσεις για τις οποίες δεν φέρουν καμία ευθύνη για την κατάληξη τους. Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι να αποδίδονται οι ευθύνες και να αποζημιώνονται όσοι με οποιονδήποτε ζημιώνονται στον τομέα υγείας.
Πηγή: https://www.patris.gr