Η οικονομική κρίση αύξησε τα ιατρικά λάθη!
Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει οδηγήσει σε αύξηση ιατρικών λαθών. Οι μισθοί έχουν μειωθεί δραματικά, οι δαπάνες των νοσοκομείων έχουν περιοριστεί, αρκετό νοσοκομειακό προσωπικό έχει απολυθεί και ο ιατρικός εξοπλισμός δεν είναι αρκετός για να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών. Όλα αυτά που αναφέρθηκαν έχουν “φθείρει” την ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών.
Ως αποτέλεσμα της Κρίσης λοιπόν οι γιατροί και το ιατρικό προσωπικό προσπαθούν με τα μέσα που διαθέτουν να εξυπηρετήσουν μεγάλο ποσοστό ασθενών. Δυστυχώς η μεγάλη πίεση, ο λίγος χρόνος, οι πολλές βάρδιες και οι ελλείψεις οδηγούν πολλές φορές σε λανθασμένες διαγνώσεις, κακή αντιμετώπιση ασθενών και ιατρικά λάθη.
Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ένα λάθος που μπορεί να αποβεί καθοριστικό ή ακόμα και μοιραίο για κάποιον ασθενή.
Ο κος Παυλίδης, επίκουρος καθηγητής Ιατροδικαστικής ΔΠΘ, μας συμβουλεύει για το πως πρέπει να ενεργήσουμε σε περίπτωση που πέσουμε θύμα ιατρικού λάθους και τους τρόπους καταγγελίας! Οι καταγγελίες λοιπόν συνήθως γίνονται με δύο τρόπους: «μέσω συγγενών οι οποίοι καταγγέλλουν ένα γεγονός για το οποίο πιστεύουν ότι πιθανότατα υπάρχει μια ευθύνη ιατρική. Αυτό διερευνάται αντίστοιχα από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές και κατ’ επέκταση και από εμένα λόγω της ειδικότητας μου. Από εκεί και πέρα όταν γίνει αυτεπάγγελτα, όταν δηλαδή ο αρμόδιος εισαγγελέας κρίνει ότι κάποια υπόθεση πιθανόν να υποκρύπτει ένα ιατρικό λάθος, εκεί πλέον βάσει ενός φακέλου δικογραφίας βλέπουμε τα ακριβή στοιχεία, αν υπάρχει κάποιο ιατρικό λάθος, αν φταίει δηλαδή κάποιος γιατρός για το θάνατο κάποιου ανθρώπου ή αν φταίει για την πρόκληση σωματικών βλαβών».
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του στη Θράκη έχει καταγράψει περιστατικά ιατρικών λαθών. Περιστατικά αμέλειας όταν γιατροί ξέχασαν κάποια βελόνα στον ασθενή μετά από μια επέμβαση καρδιάς ή δεν τήρησαν τους προβλεπόμενους κανόνες, έχουν απασχολήσει τον ιατροδικαστή.
Στην Ελλάδα καταγράφονται ετησίως 1.200 με 1.500 περιστατικά καταγγελιών ιατρικών λαθών, σημειώνει ο κος Παυλίδης και σπεύδει να διευκρινίσει πως «σε κάθε επάγγελμα υφίσταται το λάθος. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε στους γιατρούς το λάθος, θεωρείται de facto ότι θα υπάρξει λάθος. Νομικά διαφέρει η αμέλεια από το λάθος, όταν πούμε ιατρικό λάθος εννοούμε ότι πιθανόν να γίνει με ενδεχόμενο δόλο, εμείς μιλάμε περισσότερο για ιατρική αμέλεια γιατί σαφώς κανένας γιατρός δεν θέλει το κακό του ασθενή του, οπότε αν κάτι γίνει σαφώς δεν έχει γίνει επί σκοπό έχει γίνει εξ αμελείας».
Πρέπει λοιπόν οι ασθενείς να γνωρίζουν πολύ καλά πως πρέπει να κινηθούν σε περίπτωση που υποστούν ιατρικό λάθος και να είναι ενημερωμένοι για όλες τις εναλλακτικές που έχουν.