Οι ερευνητές προειδοποιούν διαρκώς για τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από ένα ιατρικό λάθος και την ανάγκη να το αναγνωρίσουμε, πριν ακόμη προκαλέσει μία ανεπανόρθωτη βλάβη στην υγεία του ασθενή. Μεγάλο βάρος έχει δοθεί στα ιατρικά λάθη που συμβαίνουν σε παιδιά, τονίζοντας ότι ακόμη και οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση προκειμένου να τα εντοπίσουν. Διαπιστώνοντας έγκαιρα ένα ιατρικό λάθος, ο γονιός μπορεί να αναζητήσει άμεσα την κατάλληλη ιατρική φροντίδα.
Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA αναφέρει ότι σχεδόν 1 στους 10 γονείς έχει παρατηρήσει ιατρικό λάθος στο παιδί του. Στο πρακτορείο Reuters μάλιστα όπου συζητήθηκε η εν λόγω μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τις πληροφορίες από τις περιπτώσεις νοσηλείας 383 παιδιών. Οι γονείς αυτών των παιδιών κλήθηκαν να απαντήσουν σε ορισμένες ερωτήσεις οι οποίες ταξινομήθηκαν σε τρεις κατηγορίες: α) ζητήματα ποιότητας, β) καταστάσεις που δεν σχετίζονται με την ασφάλεια του ασθενούς και γ) ιατρικά λάθη.
Διαπιστώθηκε ότι το 9% των γονέων είχε να αναφέρει περιστατικά σχετικά με τη φροντίδα που έλαβε το παιδί τους κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του. Εντυπωσιακό είναι όμως το γεγονός ότι το 62% αυτών των περιστατικών είχε πέσει θύμα ενός ιατρικού λάθους, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια του!
Ποιός ευθύνεται για τα ιατρικά λάθη;
Από την μελέτη παρατηρήθηκε ότι τα ιατρικά λάθη σχετίζονταν κατά κύριο με την ελλιπή φροντίδα τραυμάτων που προκάλεσε σοβαρές λοιμώξεις ή με την καθυστερημένη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Ως αποτέλεσμα του λάθους, η παραμονή των παιδιών στο χώρο του νοσοκομείο παρατάθηκε.
Oι γονείς υποστήριξαν ότι την ευθύνη για τα ιατρικά λάθη σε βάρος των παιδιών, έγκειται στην έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ του προσωπικού. Ειδικότερα, τόνισαν ότι δεν καταγράφησαν σημαντικές πληροφορίες για τα παιδιά τους κατά τη λήψη ιατρικού ιστορικού. Επίσης, οι αναγκαίες αλλαγές στη φαρμακευτική αγωγή δε επικοινωνήθηκαν στο προσωπικό που ήταν αρμόδιο για τη χορήγηση τους κατά τη αλλαγή μίας βάρδιας, με αποτέλεσμα να συμβούν σημαντικά ιατρικά λάθη.
Τι θα πρέπει να κάνουν οι γονείς;
Μέσα από την παραπάνω μελέτη αναδείχθηκε η ανάγκη ν’ ακούσουμε τις εκτιμήσεις των γονέων για την φροντίδα του παιδιού τους. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οφείλει να κατανοήσει τις ανάγκες και τις ανησυχίες τους και ασφαλώς, να διερευνήσει πλήρως την περίπτωση να έχει συμβεί κάποιο ιατρικό σφάλμα. Παράλληλα, θα πρέπει να συνεχίσει να κρατά ενήμερο το γονιό που ανησυχεί για την πορεία της υγείας του παιδιού του.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει τακτικά τη δυνατότητα αποφυγής πολλών ιατρικών λαθών, με την παροχή της κατάλληλης φροντίδας των ασθενών. Είναι σαφές ότι η ορθή περιποίηση ενός τραύματος όπως στο παραπάνω παράδειγμα, μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο μόλυνσης και την παράταση της διαμονής του ασθενούς στο νοσοκομείο.
Λαμβάνοντας υπόψη την επαγγελματική εξουθένωση του προσωπικού των νοσοκομείων -ιδιαίτερα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά και το βάρος ακόμη και των διοικητικών ευθυνών που ορισμένες φορές σηκώνουν, η οικογένεια μπορεί να συνδράμει στην αποφυγή των σφαλμάτων. Αν η οικογένεια αποτελέσει ένα επιπλέον πεδίο άμυνας έναντι των ιατρικών λαθών, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι, μεγάλο μέρος αυτών μπορεί να αποφευχθεί.
Ωστόσο, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η τελική ευθύνη για τη φροντίδα του ασθενή, έγκειται πάντοτε στο νοσοκομείο και τον αρμόδιο γιατρό που έχει αναλάβει την περίθαλψη του. Οι γραμμές επικοινωνίας θα πρέπει να παραμένουν ανοιχτές τόσο μεταξύ των συναδέλφων, όσο και με τους συγγενείς τους ασθενούς, προκειμένου να μην τίθενται ποτέ σε κίνδυνο η υγεία οποιουδήποτε ασθενή.
Εάν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο έχει βιώσει μία αντίστοιχη εμπειρία, ο Συνήγορος του Ασθενή είναι εδώ για να ακούσει την ιστορία σας και να σας καθοδηγήσει για την ηθική και οικονομική δικαίωση σας.
Μάθετε Περισσότερα για τον Covid-19
Πηγές:
(1) Reuters (2016). Mom and dad often catch hospital errors doctors missed
(2) Klan, A. et al. (2016) Parent-Reported Errors and Adverse Events in Hospitalized Children. JAMA.