Ιατρικά Λάθη στην Ελλάδα: Η σκληρή πραγματικότητα!

23 Ιουλίου, 2018

Ιατρικά Λάθη στην Ελλάδα: Η σκληρή πραγματικότητα!

Σύμφωνα με έρευνες, γίνονται περίπου 6.000 Ιατρικά Λάθη στην Ελλάδα κάθε χρόνο χωρίς να φτάνουν όλα στην πόρτα της δικαιοσύνης! Πολλές φορές οι ασθενείς δεν μιλούν γι’ αυτό είτε γιατί θεωρούν ότι δεν ήταν όντως ιατρικό λάθος είτε γιατί φοβούνται να εμπλακούν με δικαστήρια γιατί δεν θα βρουν το δίκιο τους!

Τα τελευταία χρόνια όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει και όλο και πιο συχνά οι υποθέσεις Ιατρικών Λαθών φτάνουν στα δικαστήρια και οι ασθενείς αποζημιώνονται ενώ οι υπεύθυνοι τιμωρούνται! Αυτό είναι αποτέλεσμα της ευαισθητοποίησης του κοινού για το θέμα αλλά και λόγω ότι πλέον δεν θεωρείται ότι οι γιατροί είναι αλάνθαστοι ενώ στο παρελθόν κυριαρχούσε η αντίθετη αντίληψη!

Σύμφωνα με έρευνα του ευρωβαρόμετρου, το 70% των Ελλήνων πολιτών ανησυχούν ότι θα υποστούν ένα ιατρικό σφάλμα κάποια στιγμή στη ζωή τους, ενώ το 13% δηλώνουν ότι έχουν ήδη υποστεί ιατρικό σφάλμα!

Οι γιατροί για να προστατευτούν πλέον κάνουν ασφάλιση αστικής ευθύνης σε περιπτώσεις Ιατρικών Λαθών. Πολλές φορές τους το επιβάλλουν τα ίδια τα νοσοκομεία για να γλιτώνουν τις ζημιές και να μην χρεωθούν αυτά τις αποζημιώσεις! Σκεφτείτε ότι το 2005 μόνο οι αποζημιώσεις που έπρεπε να δώσει ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο έφταναν τα 42 εκατ ευρώ!

Στις ειδικότητες υψηλού κινδύνου για τις ασφαλιστικές εταιρίες είναι οι χειρουργοί, οι ορθοπεδικοί, οι μαιευτήρες και γυναικολόγοι, οι αναισθησιολόγοι, οι ακτινοθεραπευτές και οι οδοντίατροι. Η μέση αποζημίωση για κάποιον που έχει πέσει θύμα Ιατρικού Λάθους είναι 300.000 ευρώ ενώ μπορεί να φτάσει και 700.000 ευρώ ειδικά αν μιλάμε για τη χειρότερη περίπτωση, αυτή του θανάτου! Στο 82% των περιπτώσεων οι αποφάσεις για τους γιατρούς είναι καταδικαστικές!

Συνήθως τα περισσότερα περιστατικά που φτάνουν στις πόρτες των δικαστηρίων αφορούν θανάτους ή μόνιμες αναπηρίες. Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι πολίτες είναι ότι μπορούν να αποζημιωθούν και για μικρότερες βλάβες γι’ αυτό και συχνά δεν ασχολούνται να κινηθούν νομικά! Όμως κάθε Ιατρικό Λάθος, όσο “μικρό” κι αν είναι, θεωρείται σοβαρό και αποζημιώνεται!

Τα Ελληνικά Δικαστήρια συνήθως δικαιώνουν τους ασθενείς με μεγάλα ποσά αντίθετα με δικαστήρια άλλων χωρών! Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Καλαμάτας που το 2009 επιδίκασε αποζημίωση 3,5 εκατ. Ευρώ στην οικογένεια γυναίκας που πέθανε από σηψαιμικό σοκ μετά από καισαρική τομή, μία από τις υψηλότερες αποζημιώσεις που έχει δοθεί στη χώρα μας!

Πολλές φορές το Εφετείο αυξάνει τις αποζημιώσεις των Δικαστηρίων! Για παράδειγμα το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης είχε επιδικάσει αποζημίωση 15.000 ευρώ για βλάβη στη χολή κατόπιν λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής για να αφαιρεθεί πέτρα και στη συνέχεια το εφετείο έκρινε ότι αυτό το ποσό δεν είναι αρκετό και επιδίκασε το ποσό των 80.000 ευρώ ως αποζημίωση.Στο blog του Συνηγόρου του Ασθενή μπορείτε να διαβάσετε άρθρα με αληθινές ιστορίες Ιατρικών Λαθών που θα σας συγκλονίσουν!

Αν εσείς ή κάποιο κοντινό σας πρόσωπο έχει πέσει θύμα Ιατρικού Λάθους, μιλήστε μας γι’ αυτό ανοιχτά! Η σιωπή δεν δικαίωσε ποτέ κανέναν!

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]