Τα λάθη στη χορήγηση φαρμάκων είναι από τα πιο κοινά ιατρικά σφάλματα. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα σε τέτοια σφάλματα, λόγω της ανάγκης να υπολογίζονται οι δόσεις της φαρμακευτικής αγωγής, αλλά και της επιλογής του φαρμάκου μεμονωμένα. Κάθε περίπτωση και κάθε μικρός ασθενής θα πρέπει να λαμβάνει εξατομικευμένη περίθαλψη ανάλογα με τις ανάγκες και το ιστορικό του.
Τα υψηλότερα ποσοστά σφάλματος συμβαίνουν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, όπου τις περισσότερες φορές επικρατεί μεγάλη σύγχυση. Δυστυχώς, πολλά παιδάκια δεν μπορούν να συνεργαστούν εύκολα με τους γιατρούς και το προσωπικό, ούτε να εκφράσουν το τι ακριβώς νιώθουν. Το έργο των γιατρών είναι ιδιαίτερα δύσκολο και ο κίνδυνος λάθους αυξάνεται.
Στην παρακάτω έρευνα παρουσιάζονται τρόποι αντιμετώπισης ιατρικών λαθών στις συνταγογραφήσεις και την επιλογή αγωγής
Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα προβλέπει πως τα ιατρικά λάθη στην παιδιατρική θα μπορούσαν να μειωθούν αν υπήρχε:
- Συνεχής παρακολούθηση συμπτωμάτων και ενδείξεων.
- Έλεγχος των εναλλακτικών προτάσεων θεραπείας.
- Προσδιορισμός της συνιστώμενης δόσης φαρμάκων.
- Προσδιορισμός βάρους ασθενή για την ανάλογη δοσολογία.
- Σύνταξη / έκδοση συνταγών και δημιουργία ιστορικού για κάθε ασθενή διαθέσιμου για κάθε γιατρό.
- Προετοιμασία και χορήγηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων / δημιουργία πλάνου για κάθε ασθενή.
Τα λάθη της φαρμακευτικής αγωγής αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για όλους τους ασθενείς και ειδικότερα στους μικρούς μας φίλους. Τα παιδιά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης εκτίθενται σε ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο. Η αύξηση της ευαισθητοποίησης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και η συνεχιζόμενη εκπαίδευση του οδηγεί μόνο σε μικρότερο αριθμό σφαλμάτων δοσολογίας φαρμάκων.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα έκτακτα περιστατικά που εμφανίζονται καθημερινά στους θαλάμους των επειγόντων στα νοσοκομεία.
Ο μικρός Isaiah έχασε τη ζωή του σε αναμονή για βοήθεια…
Πολλές φορές το σύστημα και οι διαδικασίες μπορούν ακόμα και να στερήσουν τη ζωή από τον ασθενή, όπως στην περίπτωση του μικρού Isaiah από την Αυστραλία. Το μόλις δύο ετών παιδάκι έχασε τη ζωή του στην αίθουσα αναμονής του νοσοκομείου.
Οι γονείς προσπαθούσαν επί ώρες να λάβουν βοήθεια για τον γιο τους, χωρίς όμως να υπάρχει ανταπόκριση από το προσωπικό. Το προσωπικό έδωσε στο παιδί παρακεταμόλη και υποβάθμισαν το περιστατικό θεωρώντας ότι δεν πρόκειται για κάτι κρίσιμο.
Ο μικρός άφησε την τελευταία του πνοή στην αγκαλιά των γονιών του μετά από 2 ώρες αναμονής στα επείγοντα. Αιτία του θανάτου του ήταν προσβολή από Πνευμονία.
Η αρμόδια αρχή διέταξε έρευνα για το περιστατικό. Οι γονείς κατηγορούν το σύστημα υγείας για το θάνατο του παιδιού τους και εύχονται να αποδοθούν οι ευθύνες έτσι ώστε να μην χαθεί κανένα άλλο παιδί σε αίθουσες αναμονής.
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει τέτοιο περιστατικό και αν δεν αλλάξουν δραστικά τα πράγματα δυστυχώς δεν θα είναι ούτε και η τελευταία.
Πηγή: https://www.news.com.au/