Ιατρική Αμέλεια λόγω Πανδημίας;

Ενημερωθείτε για τα Δικαιώματά σας και Διεκδικήστε τη φροντίδα που σας αξίζει!

Ρωτήστε μας τι μπορείτε να κάνετε!

    Περισσότερα Ιατρικά Λάθη εν μέσω Πανδημίας!

    Ο νέος κορωνοϊός, γνωστός ως Covid-19, εξαπλώνεται καθημερινά ολοένα και περισσότερο, πλήττοντας ευάλωτες και μη, ομάδες του πληθυσμού. Η παγκόσμια υγειονομική κρίση έχει επηρεάσει όχι μόνο το εκάστοτε δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά και τη σωματική και ψυχική υγεία του καθενός μας ξεχωριστά.
    Έως και σήμερα, ο αριθμός των κρουσμάτων ανεβαίνει ανεξέλεγκτα. Αυτό σημαίνει πως αρκετοί άνθρωποι με σοβαρά θέματα υγείας παραμένουν εκτός ιατρικής περίθαλψης είτε λόγω φόβου μετάδοσης από άλλους, είτε γιατί δεν θεωρούνται σοβαρά περιστατικά.
    Η σύσταση των ιατρών ήταν και παραμένει, αυτή. Να μένουν δηλαδή ασθενείς που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και μη, εκτός νοσοκομειακής μονάδας λόγω φόβου ότι θα “κολλήσουν” το νέο κορωνοϊό με την επίσκεψή τους εκεί ή ακόμα χειρότερα πως θα τον μεταδώσουν οι ίδιοι. Με αποτέλεσμα να παραμένουν στο σπίτι, διατρέχοντας πολλαπλούς κινδύνους για την υγεία τους, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου χρήζουν άμεσα χειρουργικής επέμβασης ή/και νοσηλείας.

    Κάτι τέτοιο είναι προφανές ότι ενέχει πολλαπλούς κινδύνους για την υγεία τους, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου χρήζουν άμεσα χειρουργικής επέμβασης ή/και νοσηλείας.

    Τα Ιατρικά Λάθη στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 6.000 ετησίως!

    Παράδειγμα #1 Ασθενής με υποκείμενα νοσήματα (σακχαρώδης διαβήτης, στεφανιαία νόσο) εισήχθη στο νοσοκομείο εμπύρετος και διαγνώστηκε με τη νόσο Covid-19. Εισάγεται στη πνευμονολογική κλινική, όπου αντιμετωπίζεται η ίωση του (αρνητικό τεστ Covid-19). Πραγματοποιήθηκαν σποραδικές μετρήσεις του σακχάρου του (και όχι συστηματικές), με αποτέλεσμα να μη λάβει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή (διαπιστευμένες υπεργλυκαιμίες). Σε συνδυασμό με την ανάπτυξη ουρολοίμωξης, νόσησε από οξεία νεφρική ανεπάρκεια και εν συνεχεία, από πολυοργανική ανεπάρκεια και σηψαιμία, η οποία επέφερε το θάνατο.
    Παράδειγμα #2 Ασθενής με υποκείμενα νοσήματα (κίρρωση ήπατος, χειρουργηθείσα νεοπλασία παχέος εντέρου) εισήχθη στο νοσοκομείο εμπύρετος και με ίκτερο. Διαγιγνώσκεται με τη νόσο Covid-19, αντιμετωπίστηκε η ηπατική νόσος και διασωληνώθηκε λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας από τον κορωνοϊό. Όμως, η αντιπηκτική αγωγή η οποία ακολουθήθηκε λόγω της κατάκλισης και της νόσησης από Covid-19, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν η ενδεδειγμένη, με αποτέλεσμα την πυροδότηση διάχυτης ενδαγγειακής πήξης και το θάνατο του ασθενούς.

    Διεκδικήστε την Ιατρική Περίθαλψη που σας αξίζει!
    Ρωτήστε μας τι μπορείτε να κάνετε!

    Όσο περισσότερο διαρκεί η πανδημία του κορωνοϊού, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος για ιατρικά λάθη. Αυτό έρχεται ως τελικό αποτέλεσμα από την αμέλεια του ιατρού ως προς τον ασθενή.
    Ο Συνήγορος του Ασθενή είναι ΕΔΩ για να σας βοηθήσει αλλά και να σας καθοδηγήσει βήμα – βήμα για τη δικαίωσή σας.

    1

    Αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού

    Ο αριθμός των απλών κρουσμάτων αυξάνεται χωρίς μεγάλες επιπτώσεις για κάποιους. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν νοσηλεύονται ασθενείς από κορωνοϊό στις δημόσιες μονάδες υγείας. Λαμβάνοντας υπόψη το συνολικό πληθυσμό της χώρας, εύκολα μπορεί να υποθέσει κάποιος ότι όσο αυξάνονται τα κρούσματα και οι μονάδες θεραπείας Μ.Ε.Θ. είναι κατειλημμένες, είναι πιθανό 1 στους 10 ασθενείς, να υποστεί ιατρικό λάθος κατά τη διάρκεια της νοσηλεία του.

    2

    Επαγγελματική εξουθένωση

    Ο φόρτος εργασίας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα υψηλά επίπεδα επαγγελματικής εξουθένωσης. Υπάρχουν ομολογίες από το νοσηλευτικό προσωπικό που έχει απομείνει, πως οι υπερωρίες και οι μηδαμινές αλλαγές βάρδιας, αποφέρουν δύσκολες συνθήκες σε ασθενείς και προσωπικό. Αυτό αυτομάτως σημαίνει, πως ο κίνδυνος ιατρικών σφαλμάτων αυξάνεται, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών που επισκέπτονται τα δημόσια αλλά και τα ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας.

    3

    Ανειδίκευτο Ιατρικο-νοσηλευτικό Προσωπικό 

    Πολλά από τα κρούσματα της πανδημίας Covid-19 αποτελούν οι ίδιοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές. Η καραντίνα που επιβάλλεται και η μείωση προσωπικού που επήλθε προκειμένου να αποτρέψει την πιθανότητα μετάδοσης του ιού, οδηγεί αναπόφευκτα στην ανάληψη ευθυνών από προσωπικό που δε διαθέτει την απαιτούμενη κατάρτιση για την περίθαλψη των ασθενών του.

    Λίγα λόγια για το Συνήγορο του Ασθενή

    Ο Συνήγορος του Ασθενή έχει υπερασπιστεί τη δικαίωση εκατοντάδων ασθενών που έχουν υποστεί βλάβη στην υγεία τους, εξαιτίας ενός ιατρικού σφάλματος. H έμπειρη ομάδα μας διαθέτει εξειδικευμένους συμβούλους, εμπειρογνώμονες και δικηγόρους, για το χειρισμό πολύπλοκων υποθέσεων ιατρικών σφαλμάτων. Αφοσιωμένοι στην υπεράσπιση ασθενών που υπέστησαν βλάβη στην υγεία τους από κακή ιατρική πρακτική ή αμέλεια, στηρίζουμε τη δίκαιη προσπάθεια τους στη διεκδίκηση αποζημίωσης για το ιατρικό λάθος.

    Το Δικαίωμα στην Υγεία είναι για όλους!

    Η Υγεία αποτελεί πρωταρχικό έννομο αγαθό, το οποίο προστατεύεται και κατοχυρώνεται συνταγματικά στα άρθρα 5 παρ.5, 7 παρ.2, και 21 παρ.3.

    Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία το δικαίωμα στη δημόσια υγεία ανάγεται και σε αξίωση αποκατάστασης βλάβης από την προσβολή του.

    Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα επομένως να αξιώσει την υγειονομική εκείνη φροντίδα που θα διευκόλυνε την αποκατάσταση της υγείας του, όπως προβλέπεται από τα άρθρα 7 παρ. 2 ν 702/77, 24 επ. του ΠΔ 341/78, 297 εδ. 2 ΑΚ, 105 και 106 ΕισΝΑΚ.

     

    Η άρνηση ή παράλειψη της Διοίκησης να παράσχει την απαιτούμενη  και ενδεικνυόμενη υγειονομική περίθαλψη στους πολίτες, εξετάζεται από τα αρμόδια Δικαστήρια.

     

    Η ισότιμη χορήγηση παροχών υγείας σημαίνει εξασφάλιση ίσης και ελεύθερης πρόσβασης στην οπουδήποτε προσφερόμενη υγειονομική προστασία από τον δημόσιο τομέα. Ως εκ τούτου, η αρμόδια Διοίκηση οφείλεται να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για όλους τους πολίτες, πραγματοποιώντας τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις στους ασθενείς που χρήζουν υγειονομικής περίθαλψης και εξασφαλίζοντας τους την πρόσβαση τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

     

    Σε μία περίοδο κρίσης όπως η τωρινή, ένα τουλάχιστον επαρκές επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης, είναι αναγκαίο για όλους τους ασθενείς. Ιδιαίτερα στην περίπτωση όπου η πανδημία παραταθεί για πολύ καιρό ακόμη,  ή παρουσιαστούν υποτροπές, το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα πρέπει να διαχειριστεί την κατάσταση με πρώτιστο μέλημα την περίθαλψη των ασθενών, διασφαλίζοντας τους τη μέγιστη δυνατή ποιότητα φροντίδας υγείας.

    Πιστεύετε ότι η υγεία σας παραμελήθηκε λόγω της πανδημίας;

    Μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή μας για οποιαδήποτε απορία σας.

    Λ. Συγγρού 262, Αθήνα Τ.Κ 17672

    +30 210 932 6207

    support@sta.bcla.gr