Ιατρική αμέλεια που οδήγησε σε εγκεφαλικό θάνατο 37χρονης

29 Μαΐου, 2019

Κάποια λάθη δεν μπορείς να τα παραβλέψεις, ούτε να τα δικαιολογήσεις. Ακόμα κι ένα μικρό, καθημερινό λάθος μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα και να αλλάξει ολοκληρωτικά και αμετάβλητα τη ζωή κάποιου.
Μία μητέρα 37 ετών που έπασχε από τη μυασθένεια Gravis υπέστη εγκεφαλικό θάνατο εξαιτίας ιατρικού λάθους και αμέλειας. Η ασθενής έπρεπε να μεταφερθεί από το νοσοκομείο που νοσηλευόταν σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο άλλης περιοχής. Οι γιατροί αποφάσισαν να μην διασωληνώσουν τη γυναίκα για τη διακομιδή της από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, καθώς και να μην τη συνοδεύει αναισθησιολόγος όπως θα έπρεπε, αλλά ειδικευόμενος παθολόγος.
Η ασθενής έπαθε κατά τη μεταφορά της καρδιοαναπνευστική ανακοπή. Οι καρδιακοί της παλμοί σταμάτησαν και η γυναίκα μελάνιασε. Για αρκετή ώρα δεν παρουσίαζε κινητική αντίδραση. Ο γιατρός που τη συνόδευε έκανε ότι μπορούσε με τα ελάχιστα μέσα που διέθετε στο μη πλήρως εξοπλισμένο ασθενοφόρο.
Κατά την άφιξη της στο νοσοκομείο οι γιατροί κατάφεραν να την επαναφέρουν, αλλά δυστυχώς το μέλλον είχε κριθεί ήδη δυσοίωνο για την περίπτωσή της. Η ασθενής έκανε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και διεγνώσθη με «εγκεφαλικό οίδημα, απότοκο βαριάς υποξαιμικής εγκεφαλοπάθειας λόγω της καρδιοαναπνευστικής ανακοπής».
Τα διοικητικά δικαστήρια, αφού εξέτασαν καταθέσεις γιατρών και γνωματεύσεις, αποφάνθηκαν ότι πριν από τη διακομιδή, η ασθενής έπρεπε να είχε διασωληνωθεί λόγω της μυασθένειας Gravis από την οποία έπασχε, αλλά και τα αναπνευστικά προβλήματα που αντιμετώπιζε κατά την αρχική είσοδό της στο νοσοκομείο. Πέρα από την παράλειψη αυτή, οι διοικητικοί δικαστές υπογραμμίζουν ότι η διακομιδή έπρεπε να πραγματοποιηθεί με κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ, η οποία να διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό για διασωλήνωση.
Παράλληλα, κατά τη μεταφορά της απαραίτητη ήταν η συνοδεία αναισθησιολόγου και όχι ειδικευόμενου γιατρού, έτσι ώστε να μπορεί να αποτραπεί κάθε αρνητική εξέλιξη στην υγεία της ασθενούς.
Το δικαστήριο επιδίκασε ως αποζημίωση στον σύζυγο της άτυχης γυναίκας, την ανήλικη κόρη της, τις δύο αδελφές της, τη γιαγιά της, την πεθερά της και τη νύφη της το ποσό περίπου των 500.000 ευρώ. Επιπρόσθετα, στην ανήλικη κόρη επιδικάστηκε μηνιαία αποζημίωση ύψους 400 ευρώ για την αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη λόγω της στέρησης της μητέρας της από την ημέρα του θανάτου της έως την ενηλικίωσή της, που έγινε τη 18η Ιανουαρίου 2017.
Πηγή: protothema.gr