Θα μπορούσαν άραγε οι εναλλακτικές μορφές ιατρικής, να είναι το αντίδοτο σε όλα αυτά που συμβαίνουν στο σώμα μας; Μήπως ο οργανισμός μας έχει ανάγκη ή ζητά να επαναφέρουμε ότι μας δίνει η φύση;
Υπέρηχοι μετά μουσικής; Οι ερευνητές χαρακτηρίζουν αυτή τη θεραπεία ως το «πιο καλά κρυμμένο μυστικό της ιατρικής»! Πως θα σας φαινόταν αν μπορούσαν να βελτιωθούν ή ακόμα και να αφαιρεθούν συμπτώματα σοβαρών ασθενειών με την τεχνολογία εστιασμένου υπερήχου;
Σύμφωνα με μελέτες που γίνονται σε όλο τον κόσμο, μια νέα μορφή επεμβατικής θεραπείας στον εγκέφαλο, έρχεται να μας δώσει λύσεις. Το ΗiFu όπως ονομάζεται, έχει στόχο να βελτιώσει τις ζωές όσων υποφέρουν από ιδιοπαθή τρόμο, κατάθλιψη, καρκίνο και άλλα. Η διαδικασία ονομάζεται εστιασμένος υπέρηχος (ΗiFu) και στέλνει ηχοκύματα σε μέρη του εγκεφάλου, επαναπρογραμματίζοντας τα ελαττωματικά κυκλώματα του εγκεφάλου που προκαλούν αυτές τις ασθένειες
«Ο εστιασμένος υπέρηχος είναι μια μη επεμβατική θεραπευτική τεχνολογία. Λέμε ότι είναι ο πιο δυνατός ήχος που δεν θα ακούσετε ποτέ, αλλά που μια μέρα μπορεί να σώσει τη ζωή σας»,
δρ. Νηλ Κασέλ, ιδρυτής & πρόεδρος του Focused Ultrasound Foundation.
Για να καταλάβουμε πως λειτουργεί, μας δίνουν το παράδειγμα ενός μεγεθυντικού φακού που εστιάζει τις αχτίδες του ήλιου για να καεί ένα φύλλο φυτού. «Xρησιμοποιούμε ένα “ακουστικό φακό” για να εστιάσουμε πολλές ακτίνες υπερήχων σε στόχους βαθιά μέσα στο κεφάλι με υψηλό βαθμό ακρίβειας, χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσουμε σε τομή».
Η διαδικασία αυτή έχει βοηθήσει ιδιαίτερα άτομα με ιδιοπαθή τρόμο, μια νευρολογική πάθηση που προκαλεί ακούσιο τρέμουλο (κυρίως στα χέρια). Συνήθως το τρέμουλο επικρατεί στη μια πλευρά του σώματος και χειροτερεύει με κάθε κίνηση. Είναι πιο κοινό σε άτομα άνω των 40 και επηρεάσει σχεδόν 25 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα από το 2021.
Μάλιστα, σε άρθρο του CNN φιλοξενείται και η μαρτυρία 80χρονης που υπέφερε από ιδιοπαθή τρόμο και αποφάσισε να κάνει την επέμβαση με τον υπέρηχο στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. Όπως λέει, μέσα σε 44 δευτερόλεπτα θεραπεύτηκε από το τρέμουλο.
Δεν έχει δοκιμαστεί όμως μόνο εκεί! Σύμφωνα με κλινική έρευνα, έκαναν χρήση της συγκεκριμένης θεραπείας με HIFU για τον εντοπισμό καρκίνο του προστάτη. Κάτι που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 και σήμερα έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με HIFU περίπου 65.000 ασθενείς, κυρίως με τη συσκευή Ablatherm (EDAP TMS, Lyon, France). Η νεοεγχειρητική διουρηθρική εκτομή του προστάτη έχει συνδυαστεί με HIFU από το 2000 για τη μείωση του μεγέθους του προστάτη, τη διευκόλυνση της καταστροφής του ιστού αλλά και την ελαχιστοποίηση των παρενεργειών.
Η εστιακή θεραπεία, όπως κάποιοι την αναφέρουν, είναι μια εναλλακτική θεραπευτική επιλογή για επιλεγμένους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη χαμηλού / ενδιάμεσου κινδύνου. Ο εστιασμένος υπέρηχος (ΗiFu) βασίζεται στην πλήρη κατάλυση του όγκου εντός του προστάτη με τη διατήρηση του φυσιολογικού παρεγχύματος και την καλύτερη διατήρηση των ουρογεννητικών λειτουργιών.
Τα αποτελέσματα θεραπείας του πρωταρχικού εντοπισμένου καρκίνου, είναι όμοια με αυτά της standar συμβατικής ακτινοθεραπείας.
Πώς λειτουργεί
Ας δούμε αναλυτικά πως λειτουργεί αυτή η θεραπεία: Να τονίσουμε πως ο εστιασμένος αυτός υπέρηχος εντάσσεται στον τομέα της νευροχειρουργικής. Αυτό που κάνει, είναι να στοχοποιεί δομές βαθιά μέσα στον εγκέφαλο με σκοπό να τον αλλάξει, να αποκαταστήσει μια λειτουργία του ή, όπως σε αυτή την περίπτωση, να σταματήσει το τρέμουλο.
Ιδανικό για όσους ψάχνουν εναλλακτικές θεραπείες και θέλουν να αποφύγουν ή δεν έχουν βρεί λύση στα συμβατά φάρμακα.
«Απλοϊκά, μπορείτε να φανταστείτε ότι μερικοί νευρώνες σε ένα στόχο λειτουργούν ανεξέλεγκτα προκαλώντας το τρέμουλο».
Με την τεχνολογία εστιασμένου υπερήχου, δέσμες ηχητικών κυμάτων αναγκάζονται να συγκλίνουν σε ένα σημείο για να αυξήσουν τη θερμοκρασία και να καταστρέψουν τους ιστούς.
Πριν υποστούν τη θεραπεία αυτή, οι ασθενείς πρέπει να ξυρίσουν το κεφάλι τους. Γίνεται χρήση μαγνητική και αξονικής τομογραφίας, έτσι ώστε οι γιατροί να ξέρουν πού ακριβώς να κεντράρουν στον εγκέφαλο. Θα μπορούσε να είναι νέα μορφή λοβοτομής;
Δεν χρειάζεται αναισθησία ή νοσηλεία.
Η διαδικασία έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ από το 2011.
Υπέρ και κατά
«Αν μπορείς να καταστρέψεις το μέρος του εγκεφάλου που προκαλεί το τρέμουλο, το αποτέλεσμα συνήθως είναι μόνιμο. Ωστόσο, στον ένα χρόνο σε κάποιους ασθενείς το τρέμουλο εμφανίζεται ξανά και δεν ξέρουμε γιατί, όπως μπορεί να συμβεί και με τα φάρμακα».
Σε άλλους ασθενείς, πάλι, υπήρξαν πραγματικά οφέλη από την επέμβαση μετά από πέντε χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του 2022.
Είναι πολύ σημαντικό να έχει γίνει δοκιμή πρωτίστως καθώς και σωστή χαρτογράφηση για τυχόν παρενέργειες. Αν η ακτίνα «πέσει» σε λανθασμένο στόχο ή για περισσότερη ώρα από όσο χρειάζεται, μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία και τη σταθερότητα του ασθενή.
«Οι πιο συνηθισμένοι κίνδυνοι είναι ένα προσωρινό μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στο χέρι που υπέφερε από το τρέμουλο ή στα χείλη. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό φεύγει με τον χρόνο».
Επόμενος στόχος: η κατάθλιψη
Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται παγκοσμίως είτε σε κλινικές δοκιμές είτε έχει εγκριθεί επισήμως. Έχει πάνω από 170 κλινικές χρήσεις – μεταξύ άλλων για την αντιμετώπιση νευροεκφυλιστικών διαταραχών.
Εδώ ο δόκτωρ αναφέρει, «Η πυκνότητα του κρανίου έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητα του υπερήχου να ταξιδεύει μέσα σε αυτό. Είναι σπάνιο, αλλά υπάρχουν ορισμένοι ασθενείς που, όσο και να προσπαθήσουμε, δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε γιατί το κρανίο του δεν επιτρέπει τη διέλευση του υπερήχου. Αυτός λοιπόν είναι ένας περιορισμός της τεχνολογίας, πάνω στον οποίο εργαζόμαστε ενεργά». Η τεχνολογία του εστιασμένου υπερήχου δεν είναι διαθέσιμη για οποιαδήποτε ασθένεια, αλλά οι ειδικοί ελπίζουν ότι αυτό το «καλά κρυμμένο μυστικό της ιατρικής» θα γίνει κάποτε μια συνηθισμένη μέθοδος θεραπείας.
Στην Ελλάδα, προς το παρόν υπάρχει μόνο μια συσκευή Focal One® HIFU στο Κέντρο Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας, του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.
Επίσης κάνοντας αναζήτηση στο διαδίκτυο, σίγουρα θα το βρείτε σε κέντρα αισθητικής.