Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας πρόληψης και ενημέρωσης κατά του καρκίνου του μαστού. Πρόκειται για τον δεύτερο πιο θανατηφόρο καρκίνο για τις γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες και έναν από τους πιο συχνά λανθασμένα διαγνωσμένους καρκίνους (2).
Τι είναι ο καρκίνος του μαστού;
Ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες. Ωστόσο, εντοπίζεται συχνότερα στις γυναίκες άνω των 40 ετών. Υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που υποδηλώνουν την παρουσία του καρκίνου, όμως δεν παρουσιάζουν όλες οι γυναίκες συμπτώματα. Μερικά από τα πιθανά σημάδια καρκίνου περιλαμβάνουν, την παρουσία ενός εξογκώματος κάτω από το στήθος, την αλλαγή στο μέγεθος ή το σχήμα του μαστού, την απώλεια υγρού ή αίματος από τις θηλές καθώς και τον ερεθισμό του μαστού (3).
Πόσο συχνά συμβαίνει;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πρόκειται για τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο καρκίνο που επηρεάζει 2,1 εκατομμύρια γυναίκες κάθε χρόνο. Εκτιμάται ότι το 2018 έχασαν τη ζωή τους 627.000 γυναίκες από καρκίνο του μαστού, δηλαδή περίπου το 15% όλων των θανάτων από καρκίνο μεταξύ των γυναικών (1).
Μπορεί ο καρκίνος του μαστού να μη διαγνωστεί σωστά;
Δυστυχώς οι ερευνητές αναφέρουν ότι όχι μόνο μπορεί να συμβεί, αλλά πρόκειται και για ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Περισσότερες από 90.000 γυναίκες με καρκίνο του μαστού δεν έχουν διαγνωστεί εγκαίρως με αποτέλεσμα ο καρκίνος να προχωρήσει σε επόμενο στάδιο (5).
Οι λόγοι είναι πολλοί.
Για παράδειγμα, η διάγνωση των εξογκωμάτων του μαστού και του καρκίνου μπορεί να καθυστερήσει, επειδή ο όγκος δεν είναι αρκετά μεγάλος ώστε να εντοπιστεί ή γιατί ο ασθενής διστάζει να ζητήσει ιατρική περίθαλψη.
Παρ’ όλα αυτά, τα ακριβή στατιστικά στοιχεία για τη συχνότητα της εσφαλμένης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, είναι δύσκολο να αποτυπωθούν από τους ερευνητές, καθώς πολλοί ασθενείς δεν μαθαίνουν ποτέ ότι ο καρκίνος δεν διαγνώστηκε έγκαιρα ή έγινε λάθος διάγνωση. Σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής δε μπορεί να γνωρίζει κατά πόσο θα μπορούσε να είχε περιορίσει τη ζημιά που προκλήθηκε στην υγεία του.
Ο Πρόεδρος της παγκόσμιας εταιρείας “Best Doctors” σε συνέντευξη του αναφέρει ότι η επαγγελματική εξουθένωση των ιατρών οι οποίοι καθημερινά εξετάζουν δεκάδες ασθενείς και συχνά υπό δύσκολες συνθήκες, παίζει καθοριστικό ρόλο στη λανθασμένη διάγνωση. Τονίζει ακόμη τον καθοριστικής σημασίας ρόλο του υπερφορτωμένου συστήματος υγείας, το οποίο δύναται να επηρεάζει άμεσα τα αποτελέσματα στον κλάδο της υγείας, ανεξάρτητα από το πόσο αφοσιωμένοι ή εξειδικευμένοι μπορεί να είναι οι γιατροί.
Πόσο συχνή είναι η λάθος διάγνωση;
Μία έρευνα που δημοσιεύθηκε σε γνωστό ιατρικό περιοδικό αποκαλύπτει σημαντικές πληροφορίες για το τεράστιο πρόβλημα της λάθος διάγνωσης του καρκίνου του μαστού (4). Το άρθρο του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου αναφέρει ότι τα σφαλματα στη διαγνωση φτάνουν έως και 71% σε ορισμένες περιπτώσεις. Τονίζεται μάλιστα ότι τα λάθη είναι ιδιαίτερα κοινά όταν ο γιατρός του ασθενούς δεν ειδικεύεται στον καρκίνο του μαστού.
Επιπλέον, οι ειδικοί πιστεύουν ότι το 31% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού είναι λανθασμένα διαγνωσμένοι, σύμφωνα με το New England Journal of Medicine.
Αυτή η αμέλεια μπορεί να προκαλέσει ακόμη χειρότερα αποτελέσματα, καθώς ο καρκίνος είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί όσο περισσότερο επιμένει.
Ειδικότερα, η κακή ιατρική μπορεί να αναφέρεται στις παρακάτω περιπτώσεις:
- Αποτυχία ελέγχου για καρκίνο του μαστού
- Αποτυχία αναγνώρισης του καρκίνου στην αξονική τομογραφία, μαστογραφία, ακτινογραφία
- Αποτυχία παρακολούθησης με έναν ασθενή μετά ένα θετικό αποτέλεσμα για καρκίνο του μαστού
- Αποτυχία εντοπισμού καρκινικών κυττάρων κατά τη διάρκεια μιας μαστογραφίας
- Ακατάλληλη θεραπεία του καρκίνου του μαστού
Παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά αυξάνονται παγκοσμίως κάθε χρόνο, η επιβίωση του ασθενή με καρκίνου του μαστού επηρεάζεται καθοριστικά από την έγκαιρη ανίχνευση της νόσου. Γι’ αυτό και κάθε σύστημα υγείας οφείλει να δώσει προτεραιότητα στα προγράμματα έγκαιρης διάγνωσης με βάση την αναγνώριση των πρώιμων σημείων και συμπτωμάτων και την άμεση παραπομπή του ασθενή σε διαγνωστικές και μεθόδους και θεραπεία.
Ποιά είναι η ευθύνη του ιατρού;
Μπορούμε να μιλήσουμε για κακή ιατρική κακή πρακτική όταν ένας γιατρός, νοσοκόμα, φυσιοθεραπευτής, ειδικός ακτινολόγος ή άλλο μέλος που είναι αρμόδιο για τη φροντίδα του ασθενή, διαπράξει αμέλεια στη διάγνωση ή τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.
Έχετε διαγνωστεί εσφαλμένα με καρκίνο του μαστού;
Εάν πιστεύετε ότι λάβατε μία λανθασμένη διάγνωση καρκίνου του μαστού είναι σημαντικό να ζητήσετε μια δεύτερη γνώμη από έναν ειδικό γιατρό, προκειμένου να διασφαλίσετε την πορεία της υγείας σας. Εάν η εσφαλμένη διάγνωση που λάβατε από τον γιατρό σας, επηρέασε την πορεία της υγεία σας, έχετε το δικαίωμα να διεκδικήσετε αποζημίωση. Ο Συνήγορος του Ασθενή μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε τι ακριβώς συνέβη στην υπόθεση σας και να σας καθοδηγήσει για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε.
Η ομάδα μας στελεχώνεται από έμπειρους ιατρικούς εμπειρογνώμονες και νομικούς συμβουλους που είναι σε θέση να καθορίσουν γιατί ένα χειρουργικό όργανο αφέθηκε μέσα σας μετά από μια χειρουργική επέμβαση. Επικοινωνήστε σήμερα με το Συνήγορο του Ασθενή στο 211-0121395 ή με email στο info@sta.bcla.com.
Πηγές:
1. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Breast cancer.
https://www.who.int/cancer/prevention/diagnosis-screening/breast-cancer/en/
2. Ducharme, J. (2013). Misdiagnosing Cancer is More Common Than We Think. http://www.bostonmagazine.com/health/blog/2013/01/31/study-cancer-misdiagnose/
3. Medical Malpractice Center. (2020) Breast Cancer Misdiagnosis. https://malpracticecenter.com/misdiagnosis/breast-cancer/
4. Bleyer, Α. (2012). Effect of Three Decades of Screening Mammography on Breast-Cancer Incidence. N Engl J Med; 367:1998-2005
5. Diagnosis Delayed. (2020). Breast Cancer Misdiagnosis. http://www.diagnosisdelayed.com/breast-cancer-misdiagnosis/
Πιστεύετε ότι η υγεία σας παραμελήθηκε λόγω της πανδημίας;
Μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή μας για οποιαδήποτε απορία σας.
Λ. Συγγρού 262, Αθήνα Τ.Κ 17672
+30 211 012 1395
support@sta.bcla.gr
Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας