Καταδικάστηκαν οι γιατροί που κατηγορούνταν για τον χαμό βρέφους

20 Μαΐου, 2019

«Έπραξα εις το ακέραιο το καθήκον μου, αυτό που μου επιβάλλει το επιστημονικό, το ηθικό και η συνείδησή μου». Αυτή ήταν η δήλωση ενός εκ των δύο γιατρών που κατηγορήθηκαν και εν τέλει καταδικάστηκαν για το θάνατο βρέφους.
Το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου Πλημμελημάτων έκρινε ως ένοχους τους δύο γιατρούς που κατηγορούνταν για τον θάνατο ενός βρέφους 13 μηνών.  Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι,ενώ οι απολογούμενοι δήλωσαν ενώπιον του δικαστηρίου ότι αρνούνται τις κατηγορίες και ανέλυσαν διεξοδικά όλες τις ενέργειες,  στις οποίες προέβησαν για την αντιμετώπιση της περίπτωσης του βρέφους, τονίζοντας πως δεν προέβησαν σε καμία παράλειψη.
Στις 29 Ιουλίου 2010 το βρέφος εισήχθη και νοσηλεύτηκε με συμπτώματα σπασμών στο νοσοκομείο. Την αμέσως επόμενη μέρα έλαβε εξιτήριο με διάγνωση: «πυρετικοί σπασμοί», ενώ δόθηκαν και οδηγίες από τους γιατρούς στους γονείς να χορηγήσουν στο βρέφος συγκεκριμένο φάρμακο για την αντιμετώπιση των σπασμών. Οι γονείς, ηρέμησαν και καθησυχάστηκαν από το ιατρικό προσωπικό. Άλλωστε οι πυρετικοί σπασμοί συμβαίνουν συχνά σε βρέφη και παιδιά μέχρι την ηλικίας των 5 ετών.
Στις 14 Οκτωβρίου 2010 το βρέφος νοσηλεύτηκε ξανά καθώς παρουσίασε και πάλι σπασμούς, όχι όμως και πυρετό και εξήλθε την επόμενη ημέρα με διάγνωση: «απύρετοι σπασμοί». Κατά τη νοσηλεία του στο νοσοκομείο εξετάστηκε από τους κατηγορούμενους γιατρούς, οι οποίοι έδωσαν οδηγίες αντιμετώπισης των σπασμών στους γονείς με λήψη φαρμάκου. Επίσης συνέστησαν στους γονείς να προχωρήσουν σε ηλεκτροεγκεφαλογράφημα και μαγνητική τομογραφία σε εξειδικευμένο κέντρο.
Οι γιατροί δεν τόνισαν τη σημαντικότητα τον εξετάσεων με αποτέλεσμα οι γονείς να “κλείσουν” τις εξετάσεις για αρκετές ημέρες μετά σε εξειδικευμένο κέντρο της Θεσσαλονίκης για τις 8 Νοεμβρίου 2010.
Στις 5 Νοεμβρίου 2010 το μωράκι παρουσίασε νέο έντονο επεισόδιο σπασμών και απεβίωσε.
Η ιατροδικαστική έκθεση νεκροψίας – νεκροτομής, έδειξε πως αιτία θανάτου ήταν η πνευμονική εισρόφηση εξαιτίας των επεισοδίων σπασμών, ενώ η αιτία σπασμών πιθανολογείται ότι συνδέεται με «παλαιό κάταγμα του θόλου του κρανίου που είναι συμβατό με πτώση του βρέφους, πρόσκρουση της κεφαλής σε σκληρή επιφάνεια και πιθανή επακόλουθη εγκεφαλική βλάβη».
Τα ιατρικά λάθη, η καθυστερημένη διάγνωση, η κακή άσκηση της ιατρικής και συμβουλευτικής οδηγούν σε δρόμους, πολλές φορές, χωρίς επιστροφή για τους ασθενείς.
 
 
Πηγή: https://www.newsit.gr