Καταδίκη μαιευτήρα για θάνατο ασθενή

13 Μαΐου, 2019

Σε ποινή φυλάκισης 17 μηνών καταδικάστηκε ο γυναικολόγος – μαιευτήρας για θάνατο από αμέλεια
Το περιστατικό έλαβε χώρα σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όταν μία 45χρονη μετέβη για να γεννήσει το τρίτο παιδί της. Λόγω της ηλικίας της ασθενούς, η κύηση είχε προκύψει με εξωσωματική γονιμοποίηση από δότρια ωαρίου.
Ο γυναικολόγος επέλεξε την διαδικασία πρόκλησης τοκετού και χορήγησε στην ασθενή επισκληρίδιο και αμέσως μετά ενδοφλέβια ωτοκινόνη για την επιτάχυνση της διαδικασίας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η κατάσταση δεν απαιτούσε την χορήγηση ωκυτοκίνης.
Επιπλέον, ο γιατρός δεν προέβη σε καισαρική επέμβαση, με αποτέλεσμα το βρέφος να έρθει στον κόσμο με την χρήση βεντούζας, παρόλο που ο τράχηλος της μητέρας ήταν ακόμα σκληρός.
Αμέσως μετά τον τοκετό, η γυναίκα παρουσίασε έντονη αιμορραγία, η οποία δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως και δεν εισήλθε αμέσως για χειρουργείο. Λίγες ώρες αργότερα η άτυχη γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή…
Η απόφαση του δικαστηρίου
Η έρευνα της αστυνομίας αποκάλυψε ότι το ιατρικό δελτίο της ασθενούς είχε παραποιηθεί από το νοσοκομείο, αναφορικά με την χορήγηση ωκυτοκίνης. Συγκεκριμένα, η ώρα που ανέγραφε ο φάκελος της ότι της χορηγήθηκε η ωτοκινόνη ήταν 50 λεπτά αργότερα από την ώρα που πραγματικά της χορηγήθηκε, γεγονός που αποκάλυψε η νεκροψία.
Ο γυναικολόγος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι ακολούθησε τους κανόνες που ορίζει η ιατρική επιστήμη. Ωστόσο, το δικαστήριο τον καταδίκασε σε 17 μηνών φυλάκιση για θάνατο από αμέλεια και για παραποίηση ιατρικών στοιχείων.
Ένα ιατρικό λάθος μπορεί να αλλάξει ολοκληρωτικά τη ζωή ενός ασθενή και να τον ζημιώσει σωματικά και ψυχολογικά ή ακόμα και να του κοστίσει την ζωή.
Τα ιατρικά λάθη πρέπει να αποζημιώνονται με σκοπό να αποδίδονται οι ευθύνες και οι ασθενείς να ενισχύονται, έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν καλύτερα το πρόβλημα που τους έχει δημιουργηθεί, αλλά και να έχουν ένα αίσθημα δικαίωσης για ό,τι τους συνέβη.
 
 
Πηγή: https://www.newsit.gr