Καταγγελία για άρνηση γιατρού να κάνει έκτρωση σε ασθενή

15 Ιανουαρίου, 2020

Πριν μερικά χρόνια είχε υπάρξει καταγγελία από γυναίκα που βρέθηκε σε Κέντρο Υγείας των Αθηνών για να προχωρήσει σε τεχνητή διακοπή κύησης.
Η γυναίκα είχε αναφέρει οτι βρέθηκε υπόλογη για αυτή της την απόφαση από την γιατρό που εφημέρευε και την νοσηλεύτρια του κέντρου υγείας. Η γιατρός και η νοσηλεύτρια προσπάθησαν να αποτρέψουν την ασθενή να προχωρήσει σε έκτρωση και φέρθηκαν με αντιδεοντολογικό και αντιεπαγγελματικό τρόπο, σύμφωνα με την καταγγελία.
Η ελληνική νομοθεσία αναφέρει ότι η έκτρωση αποτελεί δικαίωμα της γυναίκας και πρέπει να παρέχεται δωρεάν από τα δημόσια νοσοκομεία, ωστόσο τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι καταγγελίες για άρνηση του δικαιώματος σε γυναίκες.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση η γυναίκα δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να γίνει μητέρα και πήρε την δύσκολη απόφαση να διακόψει την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. 
Ο γιατρός πρέπει να δίνει στον ασθενή την ιατρική του άποψη για το ζήτημα του και να παρουσιάζει όλες τις εναλλακτικές που του προσφέρονται. 
Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κρίνει τον ασθενή για τις επιλογές του. Η δουλειά του γιατρού είναι να παραθέτει στον ασθενή τις βέλτιστες πρακτικές που θα βελτιώσουν και θα διασφαλίσουν την υγεία του και φυσικά να παρέχει περίθαλψη και ίαση.
Στο κομμάτι της ηθικής συνείδησης κάθε άνθρωπος διαφέρει και έχει τις δικές του απόψεις. Σύμφωνα με πόρισμα του ο Συνήγορος του Πολίτη τονίζει ότι: θα πρέπει να διαφυλαχθεί η ελευθερία της εγκύου να προσφεύγει σε τεχνητή διακοπή κύησης (υπό τους όρους του άρθρου 304 παρ. 4 ΠΚ) και να απεµπολούνται πρακτικές που τη θέτουν υπό αίρεση ή αναζωπυρώνουν συζητήσεις περί της νοµιµότητάς της. Υπ’ αυτήν την έννοια, θα πρέπει η διαδικασία πρόσβασης των εγκύων σε τεχνητή διακοπή κύησης στα δηµόσια νοσοκοµεία κατά τις 12 πρώτες εβδοµάδες κύησης να κινείται εντός των προβλέψεων του νόµου και να µην εξαρτάται η άσκηση του δικαιώµατός τους από όρους ή διαδικασίες χωρίς νοµικό έρεισµα.  
 
 
Πηγή: https://www.alfavita.gr
Πόρισμα: https://www.synigoros.gr/resources/docs/20171007-porisma-kkp.pdf