Λανθασμένη διάγνωση: Το συχνότερο ιατρικό λάθος

12 Ιουλίου, 2019

Η λάθος διάγνωση είναι το πιο δαπανηρό και συχνό ιατρικό λάθος
Ένα διαγνωστικό λάθος μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου για έναν ασθενή. Σύμφωνα και με μελέτες, η εσφαλμένη διάγνωση είναι το πιο κοινό, δαπανηρό και καταστροφικό ιατρικό λάθος.
Συγκεκριμένα, ετησίως στις Η.Π.Α. πάνω από 100.000 ασθενείς πεθαίνουν ή μένουν μόνιμα ανάπηροι λόγω λανθασμένης ή καθυστερημένης διάγνωσης.
Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο του John Hopkins, οι λοιμώξεις, ο καρκίνος και τα αγγειακά συμβάματα αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό λανθασμένης διάγνωσης.
Η μελέτη
Οι ερευνητές μελέτησαν 11.592 περιπτώσεις διαγνωστικών σφαλμάτων μεταξύ των ετών 2006 και 2015 από 400 νοσοκομεία σε όλες τις πολιτείες της Αμερικής. 
Από τους ασθενείς που είχαν υποστεί λανθασμένη διάγνωση, το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν γυναίκες μέσης ηλικίας 49 ετών. Για τα παιδιά και τους εφήβους, το μεγαλύτερο ποσοστό λανθασμένης διάγνωσης προήλθε από λοιμώξεις. Από τις σοβαρές περιπτώσεις που μελετήθηκαν, οι μισές είχαν ως αποτέλεσμα ο ασθενής να καταλήξει ενώ στις υπόλοιπες ο ασθενής κατέστη με μόνιμη αναπηρία.
Επίσης, η ανάλυση επέδειξε την επιτακτική ανάγκη για ανάπτυξη κατάλληλων συστημάτων και εξοπλισμού που θα βοηθούν στις διαγνώσεις, καθώς η αποτυχία της κλινικής κρίσης ήταν η αιτία για το 85% των περιπτώσεων λανθασμένης διάγνωσης. 
Τέλος, διαπιστώθηκε ότι τα περισσότερα διαγνωστικά λάθη συνέβησαν στα επείγοντα και συγκεκριμένα σε περιπτώσεις αδιάγνωστων λοιμώξεων και αγγειακών επεισοδίων.
Η εστίαση στην ανάλυση αφήνει για πολλά χρόνια αδιάγνωστη την ασθένεια, όπως τη σκλήρυνση κατά πλάκας, με αποτέλεσμα ο ασθενής να έχει σοβαρά προβλήματα στην υγεία του, τα οποία δεν ξεπερνά ακόμα και με θεραπεία.
 
Πηγή: https://www.mononews.gr