Λανθασμένη διάγνωση: Το πιο επικίνδυνο ιατρικό λάθος

3 Φεβρουαρίου, 2020

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση καταγγελιών για ιατρικά λάθη με την λανθασμένη διάγνωση να είναι στην κορυφή της λίστας.

Πράγματι, τα τελευταία χρόνια οι καταγγελίες εις βάρος γιατρών έχουν αυξηθεί σημαντικά και οι ασθενείς διεκδικούν από αυτούς μεγάλα ποσά αποζημιώσεων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες η λανθασμένη διάγνωση αποτελεί ένα από τα πιο κοινά και επικίνδυνα με το μεγαλύτερο κόστος ιατρικά λάθη για την υγεία των ασθενών.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στην ημερίδα που διοργανώθηκε με θέμα “Ιατρονομικά θέματα” που διοργάνωσε το Ασκληπιείο Βούλας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ιατρικά σφάλματα προκαλούν σοβαρές σωματικές βλάβες, αναπηρία ή ακόμα και θάνατο. Επιπλέον, 7 στους 10 Έλληνες φοβούνται μήπως πέσουν θύμα ιατρικής αμέλειας.

Οι περισσότερες υποθέσεις ιατρικής αμέλειας αφορούν τους κλάδους της Χειρουργικής και Μαιευτικής – Γυναικολογίας και ακολουθούν η Ορθοπεδική και η Αναισθησιολογία. 

Αρκετοί γιατροί, στην προσπάθεια τους να μην υποστούν τις επιπτώσεις ενός ιατρικού λάθους, ασκούν την λεγόμενη “αμυντική ιατρική”. 9 στους 10 γιατρούς προχωρούν σε εκούσια κατάχρηση των ιατρικών υπηρεσιών και δίνουν περισσότερη προσοχή στα φάρμακα και σε διάγνωσεις, ώστε να μην βρεθούν αντιμέτωποι με την Δικαιοσύνη. 

Ως αποτέλεσμα, ο φόβος από αμέλεια έχει οδηγήσει σε αύξηση των καισαρικών τομών έναντι των φυσιολογικών τοκετών, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος για ιατρικά λάθη. Ωστόσο, η πρακτική αυτή έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, καθώς αυξάνει τις ιατρικές δαπάνες.

 


Μάθετε Περισσότερα