Λάθος διάγνωση, βάρους… 20 κιλών

11 Μαρτίου, 2022

Μια λανθασμένη διάγνωση, έχει καταδικάσει την 36χρονη- σήμερα-  Νικολέτ να ζει με σωματικό βάρος, περίπου, 20 κιλών. Στην ηλικία των 4ων ετών, οι γιατροί διέγνωσαν νευρική ανορεξία, τη στιγμή που η πραγματική αιτία για το βάρος της νεαρής γυναίκας, ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό. Μόλις το 2015, η Νικολέτ έμαθε ότι πάσχει από το σύνδρομο της άνω μεσεντερίου αρτηρίας. 

Η συγκεκριμένη διαταραχή, είναι πολύ σπάνια – εμφάνιση 1/100 ανθρώπους – και προκαλείται από τη συμπίεση του τρίτου τμήματος του δωδεκαδακτύλου από τη συγκεκριμένη αρτηρία. 

Οι θεραπείες συμπεριελάμβαναν αναγκαστική σίτιση, τη στιγμή που το σύνδρομο της άνω μεσεντερίου αρτηρίας, προκαλεί οξύτατους πόνους και ναυτία αμέσως μετά την κατανάλωση φαγητού.

Για να μπορέσει αν αντιμετωπίσει τη σπάνια ασθένειά της 36χρονης, θα πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργείο. Ωστόσο, οι γιατροί δεν εγκρίνουν την χειρουργική επέμβαση, επειδή η Νικολέτ ζυγίζει μόλις 20 κιλά. Η ασθενής μπορεί να σωθεί εάν μεταβεί στη Γερμανία σε ένα εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο. Το κόστος της χειρουργικής επέμβασης ανέρχεται σε 80.000 λίρες, με τους δικούς της ανθρώπους να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό το τεράστιο ποσό. Έτσι, ξεκίνησε μια εκστρατεία συλλογής χρημάτων μέσω διαδικτύου. Τα χρήματα ναι μεν συγκεντρώθηκαν από την ευαισθησία του κόσμου, αλλά η ίδια δηλώνει πλέον πολύ αδύναμη για να παλέψει για τη ζωή της. 

Με αφορμή την παραπάνω είδηση, για ακόμα μια φορά ο Συνήγορος του Ασθενή, τονίζει το πόσο σημαντικό είναι να καταγγέλλονται τα ιατρικά λάθη. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι άνθρωποι ΄΄ καταδικάζονται ΄΄ να ζήσουν με τις επιπτώσεις μιας λάθους διάγνωσης. Πως όμως θα το αντιμετωπίσει κάποιος, όταν τα ταμεία δεν καλύπτουν ακριβές θεραπείες και ιατρικό εξοπλισμό; Το να καταγγείλεις ένα λάθος, δε σημαίνει ότι ΄΄εκμεταλλεύεσαι΄΄ την περίπτωσή σου ή τον δικό σου άνθρωπο. Παλεύεις για να έχεις/ έχει, μια τουλάχιστον ποιοτική και αξιοπρεπή καθημερινότητα. Σε αυτή την ΄΄πάλη΄΄, ο Συνήγορος του Ασθενή είναι δίπλα σας.                                                                                      Μια ομάδα από έμπειρους γιατρούς, ιατροδικαστές και δικηγόρους, δίνουν καθημερινά μάχη για να αποδοθεί δικαιοσύνη και αποζημίωση στα θύματα των ιατρικών λαθών. Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να μας μιλήσετε. Και να είστε βέβαιοι ότι θα κάνουμε κάτι παραπάνω από το να… ακούσουμε.