Λάθος διάγνωση: Ποιες είναι οι ασθένειες που ξεγελούν του γιατρούς;

Λάθος διάγνωση: Ποιες είναι οι ασθένειες που ξεγελούν του γιατρούς;

1 Ιουλίου, 2019

Σε αρκετούς υπάρχει η πεποίθηση ότι όσο πιο περίπλοκη και σύνθετη είναι μία ιατρική περίπτωση, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να γίνει λάθος διάγνωση. 
Σύμφωνα με μια αμερικανική επιστημονική έρευνα τα ιατρικά λάθη κάθε μορφής αποτελούν την τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου, μετά την καρδιοπάθεια και τον καρκίνο στις ΗΠΑ.
Κάποια από τα βασικότερα ιατρικά λάθη είναι η λανθασμένη διάγνωση ασθένειας, η χορήγηση φαρμάκων στα οποία ήταν αλλεργικοί οι ασθενείς, οι θάνατοι από λοιμώξεις που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, τα σφάλματα στις χειρουργικές επεμβάσεις, το λάθος ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή και αρκετά ακόμα.
Ποιες λοιπόν είναι οι ασθένειες που παραπλανούν τους γιατρούς με τα συμπτώματά τους;
 
Κατάθλιψη 
Αρκετές φορές τα συμπτώματα της κατάθλιψης όπως η κατάπτωση, το αίσθημα κούρασης και η αδυναμία συμπίπτουν με εκείνα παθήσεων του θυρεοειδούς και της έλλειψης βιταμίνης D. Η κατάθλιψη είναι μία διακλάδωση σωματικών και ψυχολογικών στοιχείων που συνθέτουν μία ολοκληρωμένη διάγνωση.
 
Καρκίνος
Σύμφωνα με το Journal of Clinical Oncology, οι λανθασμένες διαγνώσεις στον καρκίνο συμβαίνουν αρκετά συχνά σε ποσοστό που φτάνει το 28%. Το ποσοστό αυτό μάλιστα αυξάνεται και φτάνει το 44% για ορισμένα είδη καρκίνου. 
 
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Κοιλιακός πόνος, κράμπες, φούσκωμα, διάρροια και δυσκοιλιότητα. Συμπτώματα που όλοι βιώνουν. Για να αποτελέσουν όλα αυτά τα συμπτώματα βαρύτητα όμως ο ασθενής θα πρέπει να ταλαιπωρείται τουλάχιστον έξι μήνες πριν από την επίσκεψη του στον γιατρό για επίσημη αξιολόγηση και η γενική του δυσφορία θα πρέπει να υφίσταται για τουλάχιστον τρεις ημέρες το μήνα κατά τους τρεις τελευταίους μήνες. 
 
Καρδιακή προσβολή
Σύμφωνα με έρευνα του 2014 οι γυναίκες που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή δεν είχαν εμφανίσει τα κλασικά συμπτώματα, οπότε είχαν περισσότερες πιθανότητες να λάβουν λανθασμένη διάγνωση.
 
Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να προέρχεται από κάποιο παλαιότερο τραυματισμό ή κάποιο εκ γενετής πρόβλημα. Οι λόγοι ποικίλουν. Για να προχωρήσει κανείς σε μία ολοκληρωμένη και ασφαλή διάγνωση θα πρέπει να παρακολουθεί τον ασθενή στενά και να τον υποβάλει σε μία σειρά από εξειδικευμένες εξετάσεις.
Η Νόσος Lyme ή Βορρελίωση, οι παθήσεις θυρεοειδούς, η ινομυαλγία και η κοιλιοκάκη βρίσκονται στη συνέχεια της λίστας.
Τα συμπτώματα μπορούν να μπερδέψουν, να αποπροσανατολίσουν τον γιατρό και να οδηγήσουν σε λανθασμένη διάγνωση. Η εμπειρία και η προσοχή του γιατρού που θα “σκύψει” πάνω από το πρόβλημα του ασθενή θα οδηγήσουν σε ένα σωστό αποτέλεσμα. 
 
Πηγή: https://www.bovary.gr