Μία νοσοκόμα έσωσε 2.500 παιδιά από τους Ναζί!

Μία νοσοκόμα έσωσε 2.500 παιδιά από τους Ναζί!

7 Μαΐου, 2019

Με το κωδικό όνομα “Γιολάντα” έσωζε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμιου πολέμου η νοσοκόμα Ιρένε Σέντλερ εκατοντάδες παιδιά!
Η Ιρένε γεννήθηκε το 1910 σε μία πόλη κοντά στη Βαρσοβία. Ο πατέρας της ήταν γιατρός και με το έργο του είχε βοηθήσει πολλούς άπορους ασθενείς να σωθούν από τύφο. Ο ίδιος όμως δεν κατάφερε και έχασε τη μάχη από την ίδια ασθένεια. Η εβραική κοινότητα στην οποία είχε προσφέρει τις υπηρεσίες του στάθηκε στο πλευρό της κόρης του και ανέλαβε την κάλυψη για τα έξοδα των σπουδών της.
Η Ιρένε σπούδασε πολωνική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, όμως εκδιώχθηκε για τρία έτη από τη σχολή καθώς διαμαρτυρήθηκε για το καθεστώς διακρίσεων εις βάρος των Εβραίων φοιτητών.
Λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος η Ιρένε εγκαταστάθηκε στη Βαρσοβία και άρχισε να εργάζεται για την κοινωνική πρόνοια. Το καλοκαίρι του 1943 η παράνομη οργάνωση Ζεγκότα (κωδική ονομασία του Πολωνικού Συμβουλίου για τη βοήθεια προς τους Εβραίους – Polish Council to Aid Jews) δημιούργησε ένα ειδικό τμήμα που είχε σκοπό τη διάσωση των Εβραίων παιδιών. Η Σέντλερ, ως επικεφαλής με το κωδικό όνομα «Γιολάντα», γίνεται η ηρωίδα των παιδιών!
Είδε τη φρίκη των Ναζί…
Η “Γιολάντα” είχε ειδική άδεια για να εισέρχεται στο Γκέτο της Βαρσοβίας για να ελέγχει την κατάσταση της υγείας των εγκλείστων και γενικότερα τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούσαν εκεί. Όσοι δεν πέθαιναν από ασθένειες και ασιτία, μεταφέρονταν σταδιακά στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Τρεμπλίνκα. Η Ιρένε έβλεπε περίπου 5.000 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους κάθε μήνα και προσπαθούσε με δύναμη ψυχής να διασώσει τα παιδιά δίνοντας τους μία δεύτερη ευκαιρία να ζήσουν.
Έσωσαν 2.500 ζωές!
Μαζί με τον συνεργάτη της Άντονι Τζμπρόβσκι και τον σκύλο του, που γάβγιζε για να καλύπτει το κλάμα των μωρών, κατάφεραν να διασώσουν πάνω από 2.500 παιδιά. Τα φυγάδευσαν σε καλάθια με προϊόντα, βαλίτσες, φορτηγά. Κάποια μάλιστα τα νάρκωναν για να φαίνονται νεκρά.
Η γυναίκα βοήθησε τα παιδιά να βρεθούν σε ασφαλή χέρια και είχε κρατήσει λίστες με τα χαρτιά και τα ονόματα τους με σκοπό να μπορέσουν να επιστρέψουν αργότερα στις οικογένειες τους. Δυστυχώς οι γονείς των παιδιών χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η Γκεστάπο έπιασε και βασάνισε την Ιρένε εκείνη όμως δεν αποκάλυψε ποτέ τίποτα. Μάλιστα, όταν κατάφερε να αποδράσει επέστρεψε για να συνεχίσει το έργο της με άλλο κωδικό όνομα.
Η ίδια έλεγε: “Κάθε παιδί που σώθηκε με τη βοήθειά μου και όλων των υπολοίπων που δεν είναι πια εν ζωή, είναι κυρίως η αιτιολογία της ύπαρξής μου σ’ αυτήν τη γη και όχι λόγος για τιμές.”.
Μία γυναίκα. Μία νοσοκόμα. Μία επαναστάτρια.
Πηγή: https://www.knit2lead.com