Πάνω από μισό εκατομμύριο αποζημίωση! Μπήκε για γαστρεκτομή και έμεινε «φυτό»

Πάνω από μισό εκατομμύριο αποζημίωση! Μπήκε για γαστρεκτομή και έμεινε «φυτό»

6 Φεβρουαρίου, 2019

Κάτι περισσότερο από σοκαριστικό είναι το περιστατικό του άτυχου φοιτητή που εισήχθη σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής για μια επέμβαση γαστρεκτομής και κατέληξε εγκεφαλικά νεκρός. Η ζωή του, η ζωή της οικογένειάς του καταστράφηκε από μια επέμβαση ρουτίνας που κατέληξε σε ένα τραγικό ιατρικό λάθος.
Το χρονικό της υπόθεσης
Ο φοιτητής όντας παχύσαρκος για δεκαετίες αποφάσισε τον Νοέμβριο του 2008 να κάνει την επέμβαση γαστρεκτομής με λαπαροσκοπική αφαίρεση του μεγαλύτερου τμήματος του στομάχου, έτσι ώστε, με το περιορισμό της χωρητικότητάς του το αίσθημα της πείνας να ικανοποιείται με την πρόσληψη μικρότερης ποσότητας φαγητού, και συνεπώς να χάνει βάρος. Η επέμβαση διήρκεσε 1,5 ώρα και ο θεράπων γιατρός μαζί με τους βοηθούς του αφαίρεσαν το αναγκαίο τμήμα του στομάχου.
Την επόμενη ημέρα της επέμβασης ο αιματοκρίτης υποχώρησε σε ιδιαίτερα επικίνδυνα επίπεδα και ο θεράπων ιατρός αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα σε δεύτερη χειρουργική επέμβαση. Όμως, κατά τη δεύτερη αυτή χειρουργική επέμβαση ο γιατρός προκάλεσε τραύμα στο στομάχι με κάποιο από τα ιατρικά εργαλεία που χρησιμοποίησε. Ο θεράπων ιατρός στο πρακτικό χειρουργείου που συνέταξε δεν κατέγραψε το περιστατικό, παρά μόνο ανέφερε ότι προέβη σε ενίσχυση της περιοχής του στομάχου με συρραφή ώστε να μη γίνει αντιληπτό το ιατρικό σφάλμα το οποίο είχε ήδη διαπράξει. Κατόπιν εμφανίστηκε δυσκολία στην αναπνοή και 39°C πυρετός. Λίγο αργότερα ο άτυχος φοιτητής έχασε κάθε επαφή με το περιβάλλον. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου εκτιμήθηκε ότι είχε εκδηλώσει σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας.
Το επόμενο δίμηνο ο φοιτητής υπεβλήθει σε ακόμα τρεις επεμβάσεις ώστε να σωθεί η ζωή του, όμως η επίδραση του ιατρικού λάθους στο στομάχι είχε ήδη προχωρήσει αρκετά και έτσι ο άτυχος νέος έμεινε «φυτό» με εκτεταμένη εγκεφαλική βλάβη που προκλήθηκε λόγω της καταπόνησης του οργανισμού.
Το δικαστήριο δικαίωσε τον φοιτητή και την οικογένεια
Οι γονείς συντετριμμένοι κινήθηκαν νομικά κατά του γιατρού, αλλά και του νοσοκομείου και πέτυχαν μία απόφαση σταθμό για τις δικαιώσεις θυμάτων ιατρικών λαθών. Τόσο στον θεράποντα ιατρό όσο και σε γιατρούς του θεραπευτηρίου καταλογίστηκε σειρά ιατρικών λαθών και αστοχιών που είχαν ως αποτέλεσμα να καταστεί «φυτό» ο άτυχος φοιτητής. Επίσης, τους καταλογίστηκε πλημμελής άσκηση των ιατρικών καθηκόντων τους, ενώ αποδίδονται ευθύνες και στο υπόλοιπο ιατρικό προσωπικό του θεραπευτηρίου.
Ο άτυχος φοιτητής έλαβε αποζημίωση – μαμούθ 659.512,42 ευρώ!
Τα ιατρικά λάθη δεν συγχωρούνται
Η παραπάνω ιστορία έρχεται να προστεθεί σε μία μεγάλη λίστα ιατρικών λαθών που είχαν σαν αποτέλεσμα άτυχοι ασθενείς να χάσουν το πολυτιμότερό τους αγαθό, την υγεία τους. Παράλληλα όμως αποδεικνύει ότι η Δικαιοσύνη είναι παρούσα και δικαιώνει τα θύματα αυτά!
Όσοι έχουν υποστεί κάποιο ιατρικό σφάλμα δεν πρέπει να σιωπούν, πρέπει να κάνουν στην άκρη τον πόνο ή τον φόβο και τους ενδοιασμούς τους και να επιζητούν τη δικαίωση. Όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο. Κανένας ανεπαρκής και αδιάφορος λειτουργός Υγείας δεν πρέπει να μένει ατιμώρητος. Κανένα θύμα ιατρικού λάθους δεν πρέπει να μένει χωρίς δικαίωση!
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]