Μπήκε στο χειρουργείο για αφαίρεση χολής και βγήκε καθηλωμένος σε αναπηρικό

5 Φεβρουαρίου, 2019

Η παρακάτω συγκλονιστική ιστορία προστίθεται σε μία μακρά λίστα ιατρικών λαθών που έχουν σοκάρει την κοινή γνώμη και αποδεικνύουν ότι παρά την ανάπτυξη της τεχνολογίας, παρά την πρόοδο της επιστήμης, ένας παράγοντας θα παραμένει πάντα αστάθμητος. Ο ανθρώπινος.
Η αμέλεια, η αδιαφορία και η ανεπάρκεια που πολλές φορές φανερώνουν διάφοροι λειτουργοί Υγείας οδηγούν σε συνταρακτικά λάθη που σοκάρουν όσο τα ακούν και πολύ περισσότερο καταστρέφουν τις ζωές των άτυχων ασθενών που πέφτουν θύματά τους!
Ο άτυχος 64χρονος
Το φθινόπωρο του 2005 68χρονος άντρας παρουσίασε συμπτώματα και ύστερα από σχετικές εξετάσεις σε πολυκλινική της Λεμεσού αποφασίστηκε η άμεση αφαίρεση της χολής του με χειρουργική επέμβαση.  Ο 68χρονος αφού ολοκλήρωσε την εγχείρηση με λαπαροσκοπική μέθοδο πήρε εξιτήριο, όμως έπειτα από λίγες μέρες αναγκάστηκε να επιστρέψει για νέα επέμβαση στη κλινική, λόγω δημιουργίας αποστήματος στην χειρουργημένη περιοχή.
Μετά την δεύτερη επέμβαση η κατάσταση της υγείας του 68χρονου αλλάζει δραματικά προς το χειρότερο με εμφάνιση επιληπτικών κρίσεων, σπασμών, υπόταση, αφυδάτωση κ.α. Η κατάσταση του είναι τέτοια ώστε κρίθηκε αναγκαίο να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Μετά από παραμονή δύο εβδομάδων στη ΜΕΘ ο 68χρονος καταλήγει  καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι και παρουσιάζει σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια, περιορισμένη κινητικότητα, παράλυση στο δεξί χέρι, πρόβλημα στην ομιλία, έλλειψη στην ικανότητα συγκέντρωσης και διαταραχές ψυχολογικής κατάστασης.
Η κατάσταση του είναι τέτοια που μετά από μερικούς μήνες ο οργανισμός του δεν αντέχει και αφήνει τη τελευταία του πνοή.
Η οικογένεια μηνύει γιατρούς και νοσοκομείο
Η γυναίκα και τα παιδιά του άτυχου άντρα μέσα στη θλίψη τους προσπάθησαν να αποδώσουν δικαιοσύνη και έτσι κινήθηκαν νομικά κατά των γιατρών και τους αποδίδουν μεταξύ άλλων ότι δεν έκαναν τη σωστή διάγνωση και δεν αντιμετώπισαν τις επιπλοκές με τη δέουσα φροντίδα, ενώ υπήρξε ελλιπής παρακολούθηση του ασθενούς.
Ύστερα από διεξαγωγή της κατάλληλης δικαστικής έρευνας και μελέτης των στοιχείων που υπήρχαν διαθέσιμα, ένας εκ των ιατρών δέχθηκε ότι αν γινόταν κάποιες συγκεκριμένες εξετάσεις, έστω μια ή δύο μέρες πριν θα προλαμβανόταν η κατάσταση του ασθενούς.   Η συγκεκριμένη εξέταση, σύμφωνα με τον ίδιο μάρτυρα, ήταν μια εξέταση που έπρεπε να γίνει έστω και μέσα στα πλαίσια των γενικών αναλύσεων.
Η δικαίωση ήρθε
Το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε την πρωτόδικη απόφαση για αποζημιώσεις ύψους 180 χιλιάδων ευρώ υπογραμμίζοντας ότι δεν αμφισβητούνται και είναι ορθές οι κρίσεις των δικαστών και οι αιτιάσεις της οικογένειας.
Η παραπάνω τραγική περίπτωση έρχεται να προστεθεί σε μία μεγάλη λίστα ιατρικών λαθών που είχαν σαν αποτέλεσμα άτυχοι ασθενείς να χάσουν το πολυτιμότερό τους αγαθό, την υγεία τους.
Τα θύματα ιατρικών λαθών δεν πρέπει να σιωπούν, πρέπει να κάνουν στην άκρη τον πόνο ή τον φόβο και τους ενδοιασμούς τους και να επιζητούν τη δικαίωση. Όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο. Κανένας ανεπαρκής και αδιάφορος λειτουργός Υγείας δεν πρέπει να μένει ατιμώρητος. Κανένα θύμα ιατρικού λάθους δεν πρέπει να μένει χωρίς δικαίωση!
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]