Νέα έρευνα της Ε.Ε. - Επιτακτική η ανάγκη παρεμβάσεων στα ιατρικά λάθη

Νέα έρευνα της Ε.Ε. – Επιτακτική η ανάγκη παρεμβάσεων στα ιατρικά λάθη

11 Απριλίου, 2019

Σε ποσοστό 73,84% ο θάνατος και η αναπηρία ασθενών από ιατρική αμέλεια!
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρης Λέων, κρίνεται απαραίτητη η παρέμβαση από την Πολιτεία για την μείωση των ιατρικών λαθών.
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Ε.Ε. υπολογίζεται ότι με τα κατάλληλα μέτρα θα υπάρχουν 3,2 εκατομμύρια λιγότερες ημέρες νοσηλείας, 260.000 λιγότερες περιπτώσεις αναπηρίας και 95.000 λιγότερους θανάτους ετησίως.
Φλέγον ζήτημα τα ιατρικά λάθη
Στην χώρα μας δεν υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής ιατρικών λαθών και αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος που πρέπει άμεσα να διορθωθεί.
Το Υπουργείο Υγείας εξετάζει την περίπτωση δημιουργίας ενός μηχανισμού ελέγχου καταγγελιών και ενός ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής ιατρικών λαθών. Με βάση αυτό θα μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και στο σύστημα υγείας για αποφυγή μελλοντικών λαθών.
Αύξηση καταγγελιών για ιατρικά λάθη
Τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας παρατηρείται μια αύξηση δικαστικών προσφυγών για ιατρικά λάθη. Όπως αναφέρει και ο κ. Λεών “Παλαιότερα οι ασθενείς ή οι συγγενείς τους ήθελαν ουσιαστικά να γνωρίζουν εάν είχε γίνει κάποιο λάθος αλλά δίσταζαν να κινηθούν νομικά. Πλέον οι ασθενείς είναι περισσότερο ενημερωμένοι για τα δικαιώματα τους και αρχίζει να καταρρέει η άποψη ότι ο γιατρός είναι ένας μικρός θεός”.
Μόνο στην Ελλάδα οι θάνατοι από ιατρικά λάθη φτάνουν το 37,84% ενώ οι περιπτώσεις μόνιμης αναπηρίας το 36%, συνολικά δηλαδή πάνω του 70%! Το υπόλοιπο 26,16% περιλαμβάνει περιπτώσεις προσωρινών βλαβών, περαιτέρω νοσηλείας ή επιπλέον επέμβασης.
Οι πιο “επικίνδυνες” ειδικότητες
Σύμφωνα με στατιστικά, οι χειρούργοι, οι γυναικολόγοι – μαίες, οι ορθοπεδικοί και οι αναισθησιολόγοι είναι οι πιο επιρρεπείς σε ιατρικά σφάλματα.
Το σύστημα υγείας οφείλει και έχει χρέος να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των ασθενών, αλλά και τα αιτήματα των επαγγελματιών υγείας. Τα ιατρικά λάθη θα μειωθούν μόνο αν υπάρξει μία συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση τους.
 

Εσείς έχετε υποστεί ιατρικό λάθος;

 
 
Πηγή: https://www.cretalive.gr/