Νοσηλεύτριες μπέρδεψαν φιάλες σε χειρουργείο και οδήγησαν 44χρονη σε θάνατο.

30 Οκτωβρίου, 2018

Απίστευτο περιστατικό σε ελληνικό νοσοκομείο…

Μια 44χρονη δασκάλα εισήχθη σε νοσοκομείο της Θράκης για μια κατά τα φαινόμενα χειρουργική επέμβαση ρουτίνας. Ωστόσο, μετά το χειρουργείο παρέμεινε 2 ημέρες στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση καθώς παρουσίασε ύποπτα συμπτώματα δηλητηρίασης. Δυστυχώς, η άτυχη γυναίκα έχασε τη μάχη με τη ζωή λόγω «ανήκεστων βλαβών που προκλήθηκαν», καθώς κατά τη διάρκεια του χειρουργείου της χορηγήθηκε υπέρτονο διάλυμα χλωριούχου νατρίου αντί για φυσιολογικό ορό.
Η λάθος επιλογή του διαλύματος αντί του σωστού κρίθηκε μοιραία για την τύχη της νεαρής δασκάλας! Οι φιάλες του φυσιολογικού ορού μοιάζουν με αυτές του άλλου διαλύματος αλλά ήταν περιέργο που βρίσκονταν στο χειρουργείο καθώς δεν χρησιμοποιούνται σε επεμβάσεις σαν αυτή που έκανε η δασκάλα. ‘Ετσι μαζι με τον χειρούργο και τις νοσοκόμες που βρίσκονταν στο χειρουργείο, κατηγορήθηκαν και οι δυο γιατροί που έκαναν την προηγούμενη επέμβαση στον ίδιο χώρο και αποδείχθηκε ότι ξέχασαν τις φιάλες εκεί.
Ο γιατρός που χειρούργησε την γυναίκα αθωώθηκε πρώτος καθώς και σύμφωνα με καθηκοντολόγιο του, υπεύθυνες για το τι φτάνει σε αυτόν και στη συνέχεια στον ασθενή είναι οι νοσοκομές. Η Δικαιοσύνη τελικά έκρινε ένοχες τις δύο νοσοκόμες επιβάλλοντας φυλάκιση 18 μηνών με αναστολή στην καθεμία ενώ οι άλλοι δύο γιατροί αθωώθηκαν, καθώς δε θεωρήθηκε μέρος των «καθηκόντων» τους ο έλεγχος για την ποιότητα των υλικών που φτάνουν στα χέρια τους.
Δυστυχώς πολλές φορές ακόμα και μια μικρή ιατρική αμέλεια μπορεί να έχει μοιραίες επιπτώσεις. Τα λάθη αυτά είναι ανεπίτρεπτα και δε μπορούν να δικαιολογηθούν βάσει «καθηκόντων»!
Στον Συνήγορο του Ασθενή κατανοούμε τι μπορεί να σας στερήσει ένα τέτοιο λάθος και είμαστε δίπλα σας για να σας βοηθήσουμε να αποζημιωθείτε!

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]