Ο γιατρός από την Κύμη που σώζει εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως

13 Φεβρουαρίου, 2020

Ο λόγος για τον γιατρό Γεώργιο Παπανικολάου όπου  γεννήθηκε στις 13 Μαΐου του 1883 στην Κύμη Ευβοίας και έζησε τα παιδικά του χρόνια στο νησί. Γόνος του πολιτικού Νικόλαου Παπανικολάου, που διετέλεσε δήμαρχος Κύμης και βουλευτής Ευβοίας, ολοκλήρωσε το δημοτικό στην Κύμη και εν συνεχεία μετοίκησε στην Αθήνα για να σπουδάσει Ιατρική.
Το 1904 αποφοιτά από την Ιατρική σχολή με άριστα και το 1907 μετέβη στη Γερμανία για μετεκπαίδευση. Ανήσυχο πνεύμα, λάτρης της μελέτης και της τέχνης είχε αποκτήσει μία βαθιά μόρφωση και καλλιέργεια πνεύματος.
Σύντομα ανακηρύχθηκε διδάκτωρ Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και λίγο διάστημα μετά επέστρεψε στην πατρίδα του για να τελεστεί ο γάμος του με την Μαρία-Ανδρομάχη Μαυρογένους, της γνωστής οικογενείας. Ο ίδιος διετέλεσε ιατρός στους βαλκανικούς πολέμους προσφέροντας τις υπηρεσίες του.
Το 1913 αποφασίζει να ξεκινήσει μία νέα ζωή στις Η.Π.Α. 
Επί έτη εργάστηκε σκληρά και καταξιώθηκε παγκοσμίως για το έργο και την προσφορά του. Μάλιστα είχε προταθεί 2 φορές για βραβείο Νόμπελ. Μελέτησε το κολπικό επίχρισμα των κατώτερων θηλαστικών και κατάφερε να εφεύρει τη μέθοδο διάγνωσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, επί της προκαρκινικής δυσπλασίας και άλλων κυτταρολογικών ασθενειών του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.
Το γνωστο “ΤΕΣΤ ΠΑΠ” σώζει εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως και αποτελεί την πιο έγκυρη μέθοδο διάγνωσης.
Ο Γ. Παπανικολάου άφησε πίσω του ένα αξιέπαινο και βαθιά σημαντικό έργο για την ιατρική και όχι μόνο κοινότητα. Έργο που έσωσε και σώζει ζωές μέχρι σήμερα.
Πηγή: https://tvstar.gr