Ο γιατρός που προειδοποίησε πρώτος για τον κοροναϊό

7 Φεβρουαρίου, 2020

«Δρ, Λι, είσαι ένας καλός γιατρός με συνείδηση. Ελπίζω να είσαι καλά και υγιής», είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μηνύματα που δέχθηκε διαδικτυακά ο γιατρός Li Wenliang.
Ο 34χρονος γιατρός είναι από τους πρώτους που προειδοποίησαν για την εμφάνιση και εξάπλωση του φονικού κοροναϊού στην Κίνα. Ο κ. Wenliang προσπάθησε να ενημερώσει τους συμφοιτητές του σε μία διαδικτυακή ομάδα αποφοίτων της ιατρικής σχολής που φοίτησε για τον ιό.
Η πρώτη ενημέρωση ήρθε στις 30 Δεκεμβρίου όπου έγινε αναφορά για επτά άτομα που νόσησαν στην τοπική αγορά θαλασσινών, διαγνώστηκαν με ίωση τύπου SARS και νοσηλεύονται σε καραντίνα στο νοσοκομείο.  
Η είδηση άρχισε να εξαπλώνεται και το όνομα του βρισκόταν παντού. Γνώριζε οτι ήταν θέμα χρόνου να κληθεί από τις Αρχές. Ο γιατρός κατηγορήθηκε από την αστυνομία της Κίνας ότι διαδίδει φήμες διαδικτυακά και μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα για «σοβαρή διατάραξη της κοινωνικής τάξης». Ευτυχώς για εκείνον δεν συνελήφθη και αναγκάστηκε να υπογράψει έγγραφο – δήλωση παραδεχόμενος «πλημμέλημα» και υποσχόμενος να μην υποπέσει σε άλλες μελλοντικές «άνομες πράξεις».
Ο γιατρός παρ’όλα αυτά είχε δίκιο και η λογοκρισία που δέχθηκε κατάφερε μόνο να ζημιώσει την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί εδώ και εβδομάδες στην Κίνα, με τον ιό να έχει εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες.
Ο γιατρός Li Wenliang νόσησε!
10 Ιανουαρίου, ο γιατρός εν αγνοία του εξέτασε έναν ασθενή του νέου κορονοϊού και άρχισε να εμφανίζει βήχα και πυρετό. 
12 Ιανουαρίου εισήλθε στο νοσοκομείο. Μέσα σε λίγες ημέρες η κατάσταση του Wenliang  χειροτέρεψε τόσο που μεταφέρθηκε στην ομάδα εντατικής θεραπείας, και του χορηγήθηκε υποστήριξη με οξυγόνο.
1η Φεβρουαρίου, βρέθηκε θετικός στην ασθένεια.
Η αποσιώπηση και καθυστέρηση ανακοινώσεων που αφορούν παρόμοιες περιπτώσεις αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία απ’ ότι οι ίδιοι οι ιοί που έχουν εξαπλωθεί κατά καιρούς. Η άμεση και γρήγορη ενημέρωση αποτελεί την καλύτερη πρόληψη και προστασία για το κοινό. Η άμεση προειδοποίηση σώζει ζωές!
 
Πηγή: https://www.cnn.gr