Οι Έλληνες γιατροί “ανάρπαστοι” στη Γερμανία

13 Μαΐου, 2019

Την περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, πολλοί γιατροί και νοσηλευτές αποφάσισαν να δοκιμάσουν την τύχη τους στο εξωτερικό αναζητώντας εργασία. Η ανάγκη αυτή συνδέθηκε με την ανάγκη των ευρωπαϊκών χωρών να απορροφήσουν ιατρικό προσωπικό λόγω ελλείψεων ανθρώπινου δυναμικού.
«Οι καλά εκπαιδευμένοι Έλληνες γιατροί φέρνουν τις ειδικές τους γνώσεις και τις δικές τους εμπειρίες στο γερμανικό σύστημα υγείας και μπορούν να συμβάλουν στη περαιτέρω βελτίωση του υψηλού επιπέδου του γερμανικού συστήματος», τόνισε σε ομιλία της η Μπάρμπαρα Στέφενς, υπουργός Υγείας του ομόσπονδου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας. Η ομιλία αυτή έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης υποδοχής Ελλήνων γιατρών, στο Ντόρτμουντ.
Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, όπου ζει το 1/4 περίπου των Γερμανών, ο αριθμός των ξένων γιατρών έχει φτάσει τους 9.400. Από αυτούς 1.125 (12,1%) είναι Έλληνες και ακολουθούν οι Ρουμάνοι (802) και οι Σύροι (450).
Τη στιγμή που η Ελλάδα δεν μπορεί να προσφέρει θέσεις εργασίας σε νέους, καταρτισμένους και με όρεξη για δουλειά ανθρώπους, η Γερμανία προσπαθεί να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερους.  
Στη Γερμανία, υπάρχει το αναδυόμενο ζήτημα της έλλειψης εξειδικευμένων εργαζομένων σε πολλά πεδία της οικονομίας. Σύμφωνα με έρευνα κατ’ εντολή του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής, Νέων Μέσων και Επικοινωνίας (Bitkom), η μία στις εννέα γερμανικές επιχειρήσεις σχεδιάζει να προσλάβει εξειδικευμένους εργαζόμενους από το εξωτερικό.
Η τάση φυγής των Ελλήνων γιατρών είναι εύλογη και δικαιολογημένη. Θέλω να εργαστούν, να αμειφθούν αντίστοιχα και να προσφέρουν στην επιστήμη που έχουν επιλέξει να υπηρετούν. Τι κάνει όμως το σύστημα υγείας της Ελλάδας για να τους κρατήσει;
 
Πηγή: https://www.madata.gr