Ολλανδή γιατρός δικάζεται για υπόθεση ευθανασίας

2 Σεπτεμβρίου, 2019

Στην Ολλανδία το δικαίωμα της ευθανασίας έχει θεμελιωθεί από το 2002. Γιατρός κατηγορείται ότι δεν εξακρίβωσε τη συναίνεση ασθενούς πριν προχωρήσει σε ευθανασία.
Η 74χρονη ασθενής που έπασχε από αλτσχάιμερ αποφάσισε έχουσα σώας τας φρένας οτι επιθυμούσε να υποβληθεί σε ευθανασία πριν η άνοια καταστήσει απαραίτητο τον εγκλεισμό της σε ίδρυμα.
Οι εισαγγελικές αρχές έχουν δηλώσει πως δεν επιδιώκουν να επιτύχουν κάποια ποινή φυλάκισης για τη γιατρό, η ίδια μάλιστα έχει συνταξιοδοτηθεί. Το ζητούμενο είναι να ξεκαθαριστεί το ζήτημα για το πώς εφαρμόζεται η νομοθεσία για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από άνοια ή παρόμοιες παθήσεις. 
Η γραπτή δήλωση της ασθενούς είχε γίνει 4 χρόνια πριν διενεργηθεί η ευθανασία. Η γιατρός αποφάσισε πως η κατάστασή της είχε φτάσει σε σημείο που θα έπρεπε να εκτελεστεί η απόφαση όπως επιθυμούσε και είχε εκφράσει η ασθενής εγγράφως.
Η γιατρός έβαλε υπνωτικό στον καφέ της ασθενούς και εκείνη έχασε τις αισθήσεις της. Πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία η ασθενής ξύπνησε και τελικά χρειάστηκε να τη συγκρατήσουν η κόρη και ο γαμπρός της για να ολοκληρωθεί η ευθανασία.  
Το κεντρικό ερώτημα που τίθεται στο δικαστήριο είναι η νοητική ικανότητα της ασθενούς να συναινέσει στον τερματισμό της ζωής της, παρά την προηγούμενη δήλωση της. 
 
Πηγή: https://www.lifo.gr