Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Τα ποσοστά αυξάνονται τρομακτικά και η Ευρώπη επαγρυπνεί.

29 Νοεμβρίου, 2018

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) τα οποία φανερώνουν μια συνεχή αύξηση του αριθμού των ατόμων που προσβάλλονται από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS, καθιστώντας το πρόβλημα κάτι περισσότερο από υπαρκτό σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ιδιαιτέρως στις ανατολικές χώρες και τα Βαλκάνια καταγράφηκαν τα 130.000 από τα 160.000 φετινά περιστατικά εκδήλωσης του ιού, τα οποία είναι μάλιστα και τα περισσότερα από κάθε άλλη φορά.
Συνολικά στην Ευρωπαϊκή ήπειρο πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι είναι προσβεβλημένοι από τον ιό του AIDS. Ενδεικτικό για το μέγεθος του προβλήματος είναι πώς οι νέες διαγνώσεις από δύο μόνο χώρες, τη Ρωσία και την Ουκρανία συγκεντρώνουν το 75% του συνόλου.
Αντίθετα, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι νέες διαγνώσεις μειώθηκαν σημαντικά, έως και 20%. Συνολικά τον τελευταίο χρόνο εντός Ε.Ε. διαγνώστηκαν με HIV 25.353 ασθενείς.
Τα αισιόδοξα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν να κάνουν κυρίως με τις μαζικές καμπάνιες ευαισθητοποίησης και πρόληψης κατά του ιού αλλά και από σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις χωρών με σκοπό την πρόληψη, την ενημέρωση και την επιφυλακή εναντίον της εξάπλωσης του HIV.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Γαλλίας που πλέον οι γιατροί της χώρας θα μπορούν να συνταγογραφούν προφυλακτικά! Τη δυνατότητα αυτή επανέφερε η γαλλική κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια ελέγχου της εξάπλωσης του ιού HIV αλλά και των υπόλοιπων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.
Το μέτρο ανακοινώθηκε εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Aids. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλία είναι από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρώπη, στις οποίες προβλέπεται η συνταγογράφηση των προφυλακτικών.
Στον αντίποδα πολλές είναι οι περιπτώσεις χωρών της Ευρώπης που λόγω της έλλειψης κράτους πρόνοιας και πρωτοβουλιών ευαισθητοποίησης, αλλά και εξαιτίας ελλιπών υγειονομικών συνθηκών όχι μόνο δεν προλαμβάνουν την εξάπλωση του ιού αλλά μπορεί και να ευθύνονται γι’ αυτή, εξαιτίας σοβαρών ιατρικών λαθών.
Χαρακτηριστική είναι, άλλωστε η περίπτωση 25χρονης -σήμερα- γυναίκας, που το 2005, μολύνθηκε από τον ιό του AIDS, έπειτα από μετάγγιση αίματος που έκανε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
Η κοπέλα είχε ενταχθεί σε τακτικό πρόγραμμα μεταγγίσεων και αποσιδήρωσης από μικρή ηλικία. Η «εγκληματική» μετάγγιση έγινε την 1η Σεπτεμβρίου 2005 και το αίμα που της χορηγήθηκε είχε ληφθεί από περιστασιακό αιμοδότη, μολυσμένο από τον ιό, ο οποίος είχε δώσει αίμα για πρώτη φορά στη ζωή του.
Ένα παρόμοιο περιστατικό συνέβη στο Νότιο Κιργιστάν όπου μικρά παιδιά κόλλησαν AIDS από Ιατρικό Λάθος! Διαβάστε την ιστορία ΕΔΩ

Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι, βέβαια, η κορυφή του παγόβουνου σε ένα σύνολο υποθέσεων που αποδεικνύουν ότι η πρόληψη, η αντιμετώπιση και η έγκαιρη θεραπεία του AIDS πρέπει να είναι ο πρωταρχικός στόχος κάθε εθνικού Συστήματος Υγείας.