Το ποσό που φαίνεται να δίνουν οι ασθενείς ετησίως σε “φακελάκια” ανερχεται στα 1,8 δις ευρώ, δηλαδή στο 13,5% της συνολικής δαπάνης στον τομέα της υγείας!
Οι γιατροί συνήθως ζητούν χρήματα για να εξυπηρετήσουν γρηγορότερα τον ασθενή, να τον χειρουργήσουν ή ακόμα και να του βρουν άμεσα κλίνη στο νοσοκομείο. Η τιμή καθορίζεται ανάλογα με το είδος και την σοβαρότητα του περιστατικού αλλά ακόμα και με το όνομα του γιατρού!
Σύμφωνα και με την πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπάρχει και τιμοκατάλογος αναλόγως την περίπτωση:
- Γυναικολογική επέμβαση: 500 ευρώ
- Ορθοπεδική επέμβαση: 300 ευρώ
- Επέμβαση καρδιάς (by pass): 500 ευρώ
- Αγγειοχειρουργική επέμβαση: 650 ευρώ
- Καισαρική τομή: 1.300 ευρώ
- Επέμβαση ΩΡΛ: 2.000 ευρώ
Γιατί όμως δίνουμε φακελάκι;
Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών (42%) πιστεύει ότι με το να δώσει παραπάνω χρήματα στον γιατρό, θα λάβει και καλύτερη φροντίδα. Επιπλέον, μεγάλο ποσοστό (20%) δίνει αναγκαστικά φακελάκι καθώς ο ίδιος ο γιατρός το απαιτεί για να προβεί σε εξέταση, η οποία όμως παρέχεται δωρεάν από το δημόσιο. Τέλος, μικρότερο ποσοστό ασθενών (18%) θεωρούν την άτυπη πληρωμή του γιατρού ως ευγνωμοσύνη για τις υπηρεσίες του.
Η παράνομη χρηματοδότηση των γιατρών αποτελεί ιατρικό λάθος και διώκεται ποινικά. Κανένας ασθενής δεν πρέπει να διαιωνίζει τον φαύλο κύκλο του “μαύρου” χρήματος αλλά πρέπει να καταγγέλλει τις περιπτώσεις που συναντά. Μη γίνετε “κρίκος” αυτής της αλυσίδας.
Μίλησε μαζί μας!
Πηγή: https://www.insider.gr