Παραμελούνται οι ασθενείς χωρίς κορωνοϊό;

29 Σεπτεμβρίου, 2020

Το πλήγμα που έχει δεχθεί το ιατρικό σύστημα παγκοσμίως μετά το “χτύπημα” του κορωνοϊού έχει δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα στην οποία πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε.

 

Ακόμα και τα πιο ενισχυμένα συστήματα υγείας έφτασαν και ξεπέρασαν σε πολλές περιπτώσεις τα όρια τους με τους ασθενείς να ζημιώνονταια ανεπανόρθωτα. Στην Ελλάδα του 2020 το πλήγμα ήταν ακόμα μεγαλύτερο καθώς τα κρούσματα και η διαχείριση ασθενών με Covid-19 ήρθαν να προστεθούν στη μακρά λίστα προβλημάτων και ελλείψεων του ελληνικού συστήματος υγείας.

Οι γιατροί στα όρια τους…

Η τεράστια έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού έχει στερήσει από εκατοντάδες ασθενείς ένα καλύτερο επίπεδο ιατρικής και νοσοκομειακής φροντίδας και μέριμνας. Οι υπερωρίες, η μειωμένη βοήθεια, οι ελλείψεις σε εξοπλισμό και μονάδες έχουν υπερφορτώσει το πρόγραμμα των γιατρών που προσπαθούν αγωνιωδώς να ανταπεξέλθουν.

Δικαίωμα σε ίση μεταχείριση… 

Η αύξηση των κρουσμάτων και η νοσηλεία των ασθενών με Covid-19 αποτελεί προτεραιότητα με αποτέλεσμα οι υπόλοιπες περιπτώσεις ασθενών με άλλα νοσήματα, αλλά και τα έκτακτα περιστατικά, που εισέρχονται στα νοσοκομεία να περνούν σε δεύτερη μοίρα.

Όλοι οι ασθενείς ανεξαρτήτως πάθησης ή περιστατικού έχουν το δικαίωμα ίσης μεταχείρισης και άμεσης ιατρικής περίθαλψης.

Σειρά προτεραιότητας…

Οι μη-Covid-ασθενείς ανέστειλαν «μη επείγουσες» επισκέψεις, αξιολογήσεις, διαγνωστικές εξετάσεις, χειρουργικές επεμβάσεις και θεραπείες υπό τον φόβο μιας ενδεχόμενης ενδονοσοκομειακής μόλυνσης προκειμένου να προστατευτούν. Ακόμα και κάποιοι που βρίσκονταν σε κίνδυνο απέφυγαν την έλευση τους σε κάποιο νοσοκομείο δυσχαιρένοντας με αυτό τον τρόπο τη θέση και την υγεία τους.

 

Η προτεραιότητα πρέπει να δίνεται σε όσους κινδυνεύουν άμεσα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ένα «λιγότερο επείγον» περιστατικό που μπορεί να παραμελήσει η ιατρική ομάδα του νοσοκομείου δεν μπορεί να ζημιωθεί σημαντικά και να χάσει πολύτιμο χρόνο. Κανείς γιατρός δεν μπορεί να επιλέξει ποιον ασθενή θα βοηθήσει και ποιον όχι. Το ιατρικό λειτούργημα έχει ως μοναδική προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.

Οι γιατροί πρέπει να είναι σε θέση να προσφέρουν το ίδιο επίπεδο περίθαλψης σε όλους τους ασθενείς ανεξαρτήτως της κατάστασής τους και όλοι οι πολίτες πρέπει να νιώθουν την ασφάλεια της παροχής ιατρικής βοήθειας ανά πάσα στιγμή σε ό,τι κι αν τους συμβεί.

 

Το Κράτος και το αρμόδιο Υπουργείο θα πρέπει να διαφυλάξει το αγαθό της υγείας και να φροντίσει ώστε όλοι οι πολίτες – φορολογούμενοι να έχουν πρόσβαση σε δημόσια και δωρεάν Υγεία όπως αρμόζει σε κάθε σύγχρονο κράτος.

Τι πρέπει να γίνει…

Χρειάζεται προσοχή, οργάνωση, καινοτομία της διαχείρισης των εξωτερικών ασθενών και ορθός σχεδιασμός του συστήματος. Σημαντικό βήμα θα ήταν η ομαδοποίηση ασθενών Covid-19 σύμφωνα με την υποκείμενη κλινική τους κατάσταση, η δημιουργία μονάδων ανάρρωσης covid ασθενών και άλλες κινήσεις αποσυμφόρησης των νοσοκομειακών μονάδων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν καταπραϋντικά για το σύστημα.

Οι ασθενείς γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και απαιτούν υψηλό επίπεδο παροχής νοσοκομειακών υπηρεσιών και ιατρικής φροντίδας.

Πηγές:

(1) Hummy S., Ghideon E.,  Greysen, R., Halpern, S. & Kohn, R. (2020). How Hospitals Can Meet the Needs of Non-Covid Patients During the Pandemic. Harvard Business Review. 

(2) Jairam, N. (2020). Care of non-COVID patients must not take a backseat amid coronavirus times.  https://www.financialexpress.com/economy/care-of-non-covid-patients-must-not-take-a-backseat-amid-coronavirus-times/2025756/

(3) Heath, S. (2020). Care Experience Considerations for Patients Without COVID-19. https://patientengagementhit.com/news/care-experience-considerations-for-patients-without-covid-19 

Πιστεύετε ότι η υγεία σας παραμελήθηκε λόγω της πανδημίας;

Μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή μας για οποιαδήποτε απορία σας.

Λ. Συγγρού 262, Αθήνα Τ.Κ 17672

+30 211 012 1395

support@sta.bcla.gr

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας