Το επιστημονικό περιοδικό Neurosurgery, δημοσίευσε μια έρευνα, η οποία αποδεικνύει ότι μια επέμβαση όσο πιο νωρίς γίνεται, τόσο πιο καλά είναι. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, για να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό, μελέτησαν τα ιατρικά ιστορικά 15.807 ασθενών, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε νευρολογική εγχείρηση από το 2007 μέχρι το 2014. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν ήταν τα εξής: 785 περιστατικά επιπλοκών, τα οποία είχαν καταγραφεί από τους ίδιους τους νευροχειρουργούς, είχαν ακριβή ώρα έναρξης του χειρουργείου.
Οι εγχειρήσεις που ξεκίνησαν μεταξύ 9 το βράδυ και 7 το πρωί, είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιπλοκές σε σύγκριση με εκείνους που εγχειρίστηκαν με ώρα έναρξης μετά τις 7 το πρωί ή πριν τις 9 το βράδυ.
Σε παρόμοια συμπεράσματα είχαν καταλήξει και προηγούμενες έρευνες, όπως εκείνη – διάρκειας 5 ετών – που πραγματοποιήθηκε από τον Παγκόσμιο Σύλλογο Αναισθησιολόγων. Η έρευνα – η οποία παρουσιάστηκε το 2016 σε συνέδριο αναισθησιολογίας – απέδειξε ότι οι ασθενείς που έχουν εγχειριστεί βράδυ ήταν 2 φορές πιο πιθανό να μη ζήσουν, σε σχέση με τους ασθενείς που εγχειρίστηκαν μέσα στο κανονικό ωράριο εργασίας.
Ποια ήταν όμως η ερμηνεία των αποτελεσμάτων;
Μια πιθανή εξήγηση που δόθηκε, είναι η επίδραση των ωρών εκτός ωραρίου ή το «φαινόμενο του Σαββατοκύριακου» όπως αλλιώς ονομάζεται η εργασία που γίνεται εκτός του κανονικού ωραρίου.
Στην περίπτωση ενός τέτοιου χειρουργείου, πιθανές καταστάσεις που μπορεί να συμβάλλουν σε κάτι τέτοιο είναι:
- θέματα προσωπικού,
- καθυστερήσεις λόγω μειωμένων διαθέσιμων χειρουργικών κλινών,
- η κούραση που μπορεί να νιώσει, ένας χειρουργός κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
Φυσικά, όταν μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, τα παραπάνω, δεν αποτελούν δικαιολογία σε περίπτωση αποτυχίας επέμβασης. Μια κυβέρνηση, οφείλει να επανδρώνει τα νοσοκομεία της με γιατρούς και χειρουργούς, έτσι ώστε να μην ΄΄λιποθυμούν΄΄ από την κούραση ή να ψάχνουν για βοηθούς/ υλικά μέσα στη νύχτα. Ένας γιατρός ή χειρουργός, δεν μπορεί να αφήσει στο ΄΄πόδι του΄΄ , κάποιον που δεν είναι της ίδιας κατηγορίας επαγγελματίας. Δεν είναι πχ ένα κατάστημα που θα βάλει κάποιον φίλο του να μείνει για 2 ώρες μέχρι να επιστρέψει.
Ο Συνήγορος του Ασθενή, ζητάει να γίνονται τέτοιες καταγγελίες όπως:
έλλειψη προσωπικού, γενικές ελλείψεις προσωπικού νοσοκομείου, βιαστικές επεμβάσεις, πρόχειρες γνωματεύσεις κτλ.
Γιατί μόνο έτσι θα ακούγονται και θα διορθώνονται.
Μην διστάσετε να μας μεταφέρετε, οτιδήποτε σας έχει προβληματίσει ή αδικήσει στον ιατρικό χώρο.