Ποια είναι η στάση των Ελλήνων προς τον εμβολιασμό;

19 Φεβρουαρίου, 2020

Παγκόσμια έρευνα αποκαλύπτει την αντίληψη που υπάρχει προς τα εμβόλια και την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την επιστήμη.
Η έρευνα που διεξήχθη σε 140 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αποκαλύπτει την μεγάλη δυσπιστία που επικρατεί απέναντι στον εμβολιασμό, ωθώντας την ανθρωπότητα να κάνει ένα βήμα πίσω στην καταπολέμηση θανατηφόρων ασθενειών.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει πως η δυσπιστία των πολιτών προς τα εμβόλια συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 10 σημαντικότερες απειλές για την παγκόσμια υγεία.
Τα ευρήματα της έρευνας ποικίλουν ανά χώρα και σε γενικές γραμμές παρατηρήθηκε ότι οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές υψηλού βιοτικού επίπεδου είναι περισσότερο δύσπιστοι προς τον εμβολιασμό.
Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τον εμβολιασμό;
Σε μεγάλο ποσοστό (79%) οι Έλληνες πιστεύουν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή ενώ εξίσου μεγάλο ποσοστό πιστεύει ότι είναι αποτελεσματικά. 
Η συντριπτική πλειοψηφία (94%) πιστεύει ότι ο εμβολιασμός είναι σημαντικός για τα παιδιά ενώ σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες (98%) δήλωσαν ότι έχουν εμβολιάσει τα παιδιά τους. 
Όμως, όσον αφορά την εμπιστοσύνη προς την επιστήμη μόνο το 10% απάντησε πως είναι σε υψηλό επίπεδο, το 61% σε μεσαίο και το 21% σε πολύ χαμηλό επίπεδο ενώ το 9% δεν εξέφρασε κάποια άποψη. 
Ποια είναι τα αίτια της δυσπιστίας;
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι άνθρωποι που έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στους γιατρούς και στην επιστήμη, είναι πιο θετικά προσκείμενοι προς τον εμβολιασμό. Αντίθετα, όσοι έχουν αναζητήσει πληροφορίες μόνοι τους σχετικά με την υγεία και την ιατρική, είναι περισσότερο δύσπιστοι.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κυριότερη αιτία της δυσπιστίας είναι το Διαδίκτυο, στο οποίο οι άνθρωποι μπορούν να βρουν και να διαδώσουν πληροφορίες που δεν βασίζονται ωστόσο σε πραγματικά δεδομένα και δεν είναι αξιόπιστα.
 
Πηγή: https://www.lifo.gr